KO JE JOŠ NA TANKOM LEDU: Ostavka ministarke Kovač početak rekonstrukcije Vlade Srpske

0
317

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač podnijela je ostavku, a poslanici će je konstatovati na sjednici Narodne skupštine 17. septembra.

Tako su višemjesečne spekulacije da Kovačeva odlazi iz Vlade RS doživjele očekivan epilog, ali će se o pravim razlozima još dugo pričati. Kovačeva je članica DEMOS, a predsjednik te stranke i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je izjavio da je ona ostavku obrazložila „ličnim razlozima“.

Međutim, kako tvrde izvori Srpskainfo iz Vlade RS, iza tih riječi kriju se mnogo više faktora. Kao prvo, javna je tajna da se Kovačeva od početka mandata nije snašla na ministarskoj funkciji, ali da je pristala na nju kako bi pomogla partiji da popuni ministarsko mjesto iz hrvatske kvote.

– Nakon toga, uslijedili su problemi kada je od Kovačeve traženo da potpiše neke sumnjive višemilionske projekte u oblasti turizma, što ona nije bila spremna da uradi – tvrdi naš sagovornik.

U svakom slučaju, promjene u Vladi neće se završiti odlaskom Kovačeve, jer je premijer Radovan Višković najavio rekonstrukciju izvršne vlasti. Imena nije pominjao, ali se u političkim kuloarima spominje da je nekoliko članova Vlade „na tankom ledu“, kao što su ministri Petar Đokić i Zlatan Klokić.

Foto: Vlada RS

Međutim, problem s Đokićem je što je on istovremeno lider koalicione Socijalističke partije, pa bi se eventualna smjena, bez obzira što premijer to odavno želi, odrazila i na koalicione odnose SNSD i SP, kao i na stanje u redovima socijalista.

– Nakon devet mjeseci provedenih u Vladi, gospođu koja treba da ode iz Vlade ne bismo prepoznali ni mi koji se politikom bavimo u Narodnoj skupštini. To je pokazatelj koliko je ona dobro radila i bila prepoznatljiva u svom ministarstvu – kaže za Srpskainfo poslanik u Klubu SDS Nebojša Vukanović, komentarišući ostavku Kovačeve.

Tvrdi da je aktuelna Vlada po sastavu „najgora u istoriji RS jer je skup mediokriteta koji ne poznaju svoj resor“.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija/ Nebojša Vukanović

– Vjerujem da bi trebalo promijeniti 90 odsto ministara. Možda ima nekoliko ozbiljnih koji poznaju svoj resor. Nažalost, o tome ne odlučuje premijer Višković, koji ima želju da smijeni Đokića i još neke ministre koji ne zadovoljavaju, ali nema tu mogućnost. O svemu odlučuje Milorad Dodik i čelnici ostalih partija – tvrdi Vukanović.

Kao mogući nasljednik Kovačeve u Ministarstvu trgovine i turizma pominje se Krešimir Štranjgar, takođe član DEMOS iz Laktaša. U vrhu DEMOS nam je rečeno da stranački organi još nisu odlučili o imenu kandidata za ministra.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here