Ustavni sud BiH: Predmet “9. januar” u obradi

0
627

Još ne znamo kada će da bude donesena odluka o apelaciji bošnjačkih i hrvatskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske kojom se traži ocjena ustavnosti zakona o Danu Republike. 

Poručuju to iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine gdje se početkom godine našla još jedna apelacija kojom se pokušava osporiti pravo na obilježavnje 9. janura. Predalo ju je devet delegata, i to sedam Bošnjaka i dva Hrvata.

“Taj predmet koji se tiče novog zakona koji tretira 9. januar je u obradi. Zadužen je sudija izvjestilac. Kad sudija izvjestilac bude spreman da predloži prijedlog odluke Ustavnom sudu, on će u skladu sa procedurom, kao i bilo koji drugi predmet, biti predložen i uvršten na dnevni red”, kaže Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Apelacija kluba Bošnjaka je pokušaj da se po drugi put ospori pravo na obilježavanje 9. januara. I to nakon što je Ustavni sud krajem 2015. na zahtjev Bakira Izetbegovića osporio zakon o praznicima Republike Srpke. Najviše zahvaljujući sastavu suda. Svi pokušaji da se izmijeni zakon koji bi strane sudije poslao kući pali su u vodu, iako je upravo na njih prošle godine potrošen dobar dio godišnjeg budžeta suda od 5,3 miliona maraka.

“Da li se može na uštrb toga, dok su te sudije tu? Očigledno da ne može, osim ako neko njihovo plaćanje ne bi preuzeo neko treći, a ne ova država svojim budžetom. I, možda bi najpametnije bilo da je u stratu tako urađeno, međutim nije”, kaže Ćeman.

Sudije Ustavnog suda su i današnjim obraćanjem pokazale da tom institucijom upravljaju stranci i da je neophodno što prije izmijeniti zakon, poručuje SNSD-ov Nikola Špirić. Nevjerevotano je, kaže, da se traži mišljenje visokog predstavnika u rješavanju apelacija, poput one koju je podnijela HDZ-ova Borjana Krišto, koja traži preispitivanje pojedinih odredaba Ustava Federacije.

“Prvi razlog je što je Kancelarija viskokog predstvanika u peridou kad je mijenjan Ustav FBiH direktno učestvovala u tim promjenama. Drugi razlog je kada smo postupali po ranijoj apelaciji Borjane Krišto, takođe smo imali mišljenje viskog predstvanika”, kaže Zlatko Knežević, zamjenik predsjednika Ustavnog suda BIH.

SDA, čiji lider je i podigao prašinu, najprije apelacijom za ukidanje Dana i krsne slave Republike Srpke, nisu bili spremni na razgovore o promjeni sastava suda, odakle danas poručuju da je u izvršenju odluka najažurnija Narodna skupština Republike Srpske, dok je naslabija karika Parlamentarna skupština BiH.

atv

PODIJELI