USVOJEN KONSOLIDOVANI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENjU BUDŽETA ZA 2018. GODINU

0
172

Na sjednici Skupštine opštine /SO/ Prnjavor, održanoj juče, usvojen je konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta ove opštine Prnjavor za 2018. godinu.

Načelnik Opštinskog odjeljenja za finansije Aleksandar NJegomirović je nakon sjednice rekao da je u 2018. godini ostvaren najveći udio investicija kroz različite infrastrukturne projekte u iznosu od oko 4,1 miliona KM kao i suficit od 88.000 KM.

NJegomirović kaže da je ovaj izvještaj bio pozitivan sa više aspekata jer je Prnjavor i jedna od rijetkih opština koja nema neizmirenih, odnosno prenesenih obaveza iz prethodnog perioda.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je prošlogodišnji budžet bio razvojni, a da je najveći dio ostvarenih investicija realizovan uz pomoć Vlade Republike Srpske.

On je najavio da bi krajem ove ili početkom iduće sedmice trebali otpočeti radovi na izgradnji novog Vatrogasnog doma za šta su sredstava obezbijeđena u budžetu.

„Za početak gradnje kružnog toka na Vijaci potrebno je da se riješi još jedan manji dio imovinskih odnosa, što očekujemo da se završi u toku ove sedmice. Javno preduzeće ‘Putevi Republike Srpske’ su izabrali izvođača radova, potpisan je ugovor i očekujemo početak gradnje iduće sedmice“ , rekao je Tomaš.

Tomaš je podsjetio da je ova opština prošle godine učestvovala u MEG projektu iz kojeg je od UNDP-a i Švajcarske vlade dobila oko 250.000 KM od koje se realizuje izgradnja kanalizacije u Ulici Vida NJežića.

„Bilo je važno da ispunimo određene kriterijume kako bismo i ove godine mogli dobiti slična sredstva. Od svih opština iz BiH koje učestvuju u ovom projektu Prnjavor je trenutno na drugom mjestu po nivou realizovanih zahtjeva koji su pred nas postavljeni. Ove godine smo konkurisali za projekat izgradnje vodovodne mreže za poslovnu zonu Vijaka“ , kaže on.

Tomaš je govoreći o probijanju rokova za rekonstrukciju Ulice Vida NJežića čija je vrijednost milion i 30 hiljada maraka napomenuo da su sa izvođačem radova ugovoreni penali za svaki dan kašnjenja u vrijednosti od 0,03 odsto.

„To je nešto više od 300 KM po danu kašnjenja. Očekujemo izvještaj nadzornog organa, a za sve što bude preko ugovorenih 120 radnih dana biće obračunato izvođaču radova kao penali, što je normalna stvar“ , pojasnio je Tomaš.

On je napomenuo i da je opština Prnjavor od prošle godine u procesu dobijanja BFC sertifikata koji ukazuje na povoljno poslovno okruženje.

Predsjednik SO Željko Simić podsjetio je da je na današnjoj sjednici razmatran i niz odluka iz odjeljenja za stambeno- komunalne poslove i investicije i određeni broj izmjena regulacionih planova na prijedlog odjeljenja za prostorno uređenje.

Šef kluba odbornika opozicionog SDS-a Slaviša Jenjić kaže da je ova stranka dala saglasnost na manji broj odluka kako bi ušle u dalju proceduru.

On je rekao da su iz SDS-a lokalnoj vlasti ukazali na katastrofalno stanje na regionalnom putu Prnjavor – Čelinac i problem kašnjenja u završetku radova u Ulici Vida NJežića.

Jenjić je ukazao i na činjenicu da se smanjuje broj odbornika koji čine skupštinsku većinu.

„ Ranije su imali 22 odbornika, a sada se odluke izglasavaju sa 15 ili 16 ruku . Bojim se da ulazimo u lošiji, teži odnos u radu Skupštine“ , izjavio je Jenjić.

SDS je na današnjoj sjednici potvrdio povećanje odborničkog kluba sa sedam na osam odbornika, nakon što im je nedavno pristupio doskorašnji radikal Branko Šikanić.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here