Utvrditi uzrok zagađenja rijeke Ukrine

0
1677

Sportsko-ribolovna društva iz Teslića, Prnjavora, Dervente i Broda očekuju da nadležne institucije utvrde uzrok zagađenja i pojave “crnila” u rijeci Ukrini i jasnu informaciju da li je takva pojava štetna za zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet, zaključeno je danas na sastanku predstavnika ribolovnih društava u Derventi.

Predsjednik Upravnog odbora Sportsko-ribolovnog saveza Republike Srpske Zdravko Ostojić rekao je Srni da je rijeka Ukrina do sada bila jedna od najčistijih u Srpskoj, te da su predstavnici ribolovnih društava iz opština koje gravitiraju Ukrini zatražili od saveza pomoć i zvanično obraćanje nadležnim republičkim institucijama.

“Predstavnici ribolovnih društava na sastanku su naveli da su u dva navrata uočili zagađenje i crnilo, prvi put 22. septembra i drugi put prije nekoliko dana. Oni su potvrdili da je zagađenje uočeno od mosta na izvoru same rječice Radnje, pa nizvodno sve do Broda”, naveo je Ostojić.

Prema njegovim riječima, o ovome je obaviještena inspekcija, ali s obzirom na to da još nema pomaka predstavnici ribolovnih društva zatražili su pomoć Saveza.

Ostojić kaže da ribolovna društva očekuju zvaničnu informaciju da li je uočena pojava štetna za zdravlje ljudi, da li se ulovljena riba može konzumirati i da li to utiče na biljni i životinjski svijet.

On ističe da je opravdana ova inicijativa sportsko-ribolovnih društava jer su oni i ekološka udruženja.

Ostojić je dodao da su predstavnici ribolovnog društava iz Teslića potencirali i problem prilikom izgradnje mini centrala u gornjem dijelu rijeke Usora, gdje su ugroženi ribarski putevi, putevi za migraciju riba i mrestilište.

Današnjem sastanku prisustvovali su ribolovci iz Stanara, koji su članovi Inicijativnog odbora za osnivanje sportsko-ribolovnog društva Stanari.

srna

PODIJELI