Uzgoj svinja na imanju Popovića u Palačkovcima kod Prnjavora

0
1606

Odrastanje na selu u porodici Popović u Palačkovcima, mladom farmeru, Draganu (34) bila je odskočna daska da se počne baviti uzgojem svinja. Njegov otac, Rajko prije 24 godine formirao je farmu svinja u većem obimu, a danas su stigli do broja od 63 prasilice.

Dragan je diplomirani poljoprivredni inženjer, smijer stočarstvo, što mu svakako olakšava svakodnevnu brigu o bogatom svinjskom fondu.

“Krenuo sam očevim stopama, a nije mi bilo teško naučiti se poslu, jer sam od malena odrastao uz oca koji se bavio ovim poslom” kaže Dragan.

Kapaciteti ove farme su između šezdeset do sedamdeset krmača, a prema riječima ovog mladog domaćina, fond kojim raspolažu neće se uskoro povećavati, ali je dovoljan za pristojan život porodice.

“Prije petnaestak godina cijene su varilale, a sad to nije slučaj, jer posljednjih godina cijena prasadi variraq od marku do marku ipo, što unosi nesigurnost potrošačima” kaže Popović.

Hranu za svinje, kao što su kukuruz i pšenica, uglavnom proizvode sami, dok se ječam uvozi iz Srbije i to oko 25 tona godišnje.

“Prošle sedmice smo bili na predavanju na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci. Saznao sam da se na našim područjima drastično smanjuje broj krmača, što je veoma zabrinjavajući podatak. Mi farmeri prepušteni smo sami sebi, a što se tiče svinjarstva mladi se u te poslove više skoro ne uključuju.” kaže Popović.

Prošle godine Popovići su nabavili veliki traktor marke “DŽon Dir” vrijednog 150 000 KM, čime su u značajnoj mjeri olakšali pripremu oranica za sjetvu. /prnjavorlive.info/

PODIJELI