VAKCINA   PROTIV   COVID-19   „VAXZEVRIA“

0
521

Vakcina protiv korone švedsko-britanske kompanije AstraZeneca,registrovana kao Vaxzevria, razvijena je u saradnji sa Univerzitetom Oksford iz Velike Britanije.

Ona je iz grupe vektorskih vakcina protiv COVID-19,kao što je i ruska vakcina Sputnjik V,koje koriste adenoviruse bezopasne za ljude da prenesu informaciju potrebnu da se pokrene imunološka reakcija našeg organizma i tako nas zaštiti od COVID-19.

Vakcina ne sadrži živi virus SARS-CoV-2 i ne može izazvati bolest COVID-19.

Rezultati ispitivanja vakcine AstraZeneca provođeni u Americi na više od 32000 dobrovoljaca potvrđuje da je vakcina sigurna i visoko efikasna u zaustavljanju simptomatske bolesti i 100% sprečava da ljudi ozbiljno obole.

Vakcina je efikasna kod starijih osoba ,kod njih je bilo čak manje nuspojava .

U svijetu je dato više od 25 miliona doza vakcine,registrovane su očekivane nuspojave kao i kod drugih vakcina protiv COVID-19.

Vrlo rijetko je dolazilo do venske tromboze,uglavnom kod žena mlađih od 60 godina.

Rizik da se dobije tromboza zbog infekcije COVID-19 je 3000 puta veći nego da trombozu dobijete nakon vakcinacije.

Rizik od tromboze nakon vakcine Vaxzevria je mnogo manji nego pri oboljevanju od COVID-19 ili od korišćenja oralnih kontraceptiva ili u toku normalne trudnoće ili prilikom leta avionom!!!

Evropska agencija za lijekove (EMA) je 07.04.2021. preporučila primjenu vakcine Vaxzevria i pored pojave rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka.

 

Vinčić dr Veselko specijalista  epidemiologije

 

“ čuvam sebe, čuvam tebe  #vakcinisimose “

hešteg  #vakcinisimose treba da ima link prema:

https://www.facebook.com/hashtag/vakcinisimose

PODIJELI