Vakcinacija djece u BiH podijelila stručnjake

0
280

Prema mišljenju pedijatara, vakcinacija djece protiv kovida-19 je preuranjena, jer djeca rjeđe obolijevaju od virusa korona, a sa druge strane mišljenje epidemiologa je da je imunizacija mališana opravdana, jer su djeca veliki prenosioci virusa.

Naime, u Srbiji su nadležne institucije već poslale zahtjev Agenciji za lijekove da se vakcina fajzer odobri za djecu od 12 do 15 godina, dok je u Hrvatskoj najavljen početak vakcinacije mališana.

Sa druge strane, kako “Nezavisne novine” nezvanično saznaju, nijedna institucija u BiH još nije išla sa sličnim zahtjevom prema Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a mišljenja struke su podijeljena kada je u pitanju imunizacija najmlađih.

Prema mišljenju Milke Ćojanović, specijaliste pedijatrije u Domu zdravlja Banjaluka, imunizacija djece protiv kovida-19 je preuranjena.

“Na tu temu nema još dovoljno studija da bi se vakcinacija djece mogla sa sigurnošću odraditi”, navela je Ćojanovićeva za “Nezavisne”.

Dodala je da se ove vakcine posebno ne preporučuju djeci u mlađem uzrastu.

“Malu djecu nema potrebe vakcinisati, jer je mala prokuženost mališana ovog uzrasta, rijetko oboljevaju od korone, tako da zasad mislim da nije potrebno njih vakcinisati”, kazala je Ćojanovićeva.

Kada je riječ o vakcinaciji mališana koji boluju od hroničnih bolesti, Ćojanovićeva je rekla da je važnije da osobe iz njihovog okruženja budu vakcinisane.

“Njihovi roditelji i osobe s kojima se najčešće sreću trebalo bi da se vakcinišu. Još nema zvaničnih stavova kada je riječ o vakcinaciji ove grupe djece”, rekla je Ćojanovićeva.

Sa druge strane Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, je za “Nezavisne novine” rekao da s epidemiološke strane imunizacija djece nije preuranjena, već je u potpunosti opravdana, pošto su djeca poznata kao značajni prenosioci virusa.

“Djeca ne obolijevaju od virusa korona, ali su značajni prenosioci. Epidemiološki je bolje vakcinisati djecu, nego starije građane, jer se stariji slabije kreću, dok su djeca stalno u pokretu i kontaktu”, naveo je Drljević.

Dodao je da posebno mlađa djeca često ostvaruju bliske kontakte.

Istakao je da su pojedine zemlje svijeta, kao što su Filipini, prioritetno vakcinisale djecu i mlade, jer su veći prenosioci bolesti, za razliku od evropskih zemalja, gdje su prioritet bili građani stariji od 65 godina, jer je u tom dobu smrtnost od kovida-19 mnogo veća.

“Kao struka smo sigurno pristalice vakcinacije djece, jer je s epidemiološke strane potpuno shvatljivo da se i oni vakcinišu”, kazao je Drljević, dodajući da nije preuranjeno vakcinisanje djece do šest godina, jer u SAD već planiraju tu dobnu skupinu mališana vakcinisati do kraja godine.

Pao sistem

Ispred “Banjalučkog velesajma” juče se stvorila velika gužva, jer je došlo do pada sitema na ovom vakcinalnom punktu, najvećem u Banjaluci.

Kako je potvrđeno “Nezavisnim novinama” u Domu zdravlja Banjaluka, došlo je do pada sistema te su odmah počeli da rade na otklanjanju problema.

“Problem je tehničke prirode, radimo od ranog jutra na oklanjanju kvara, ali vakcinacija nije prekinuta već je usporena”, kazali su iz Doma zdravlja Banjaluka i apelovali na građane da imaju strpljenja.

Naime, juče je u “Banjalučkom velesajmu” bila organizovana imunizacija građana astrazeneka vakcinom bez prethodnog najavljivanja, te su se brojni građani uputili ka ovom vakcinalnom punktu.

/Nezavisne/

PODIJELI