Vanredno stanje u Srpskoj – od uvođenja do ukidanja

0
691
Nakon nešto više od mjesec i po – vanredno stanje zbog virusa korona u Republici Srpskoj je pred ukidanjem. Kovid-19 se u Srpskoj prvi put pojavio 5. marta, u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Ćopić”, da bi već pet dana kasnije sve obrazovne ustanove bile zatvorene.

Da bi se spriječilo širenje virusa, 18. marta su širom Srpske zatvoreni ugostitelji i zanatlije, kao i uslužne djelatnosti, da bi tri dana nakon toga Republički štab za vanredne situacije zabranio kretanje od 20 do 5 časova i u potpunosti zabranio kretanje starijim od 65 godina.

Na vanrednoj sjednici Narodne skupštine od 28. marta, usvojena je Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske. Predsjednik Republike Srpske je tada naglasila da se uopšte ne radi o suspenziji demokratije, nego o mjerama koje daju mogućnost lakše promjene zakona u uslovima pandemije, kada je ugroženo zdravlje ljudi.

Da vanredno stanje neće biti olako ukinuto, sredinom aprila je potvrdio srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik je tada podsjetio zašto je rukovodstvo Srpske donijelo takvu odluku – da bi mjere bile što efikasnije, i da bi se što prije mogle uvesti. Istakao je i da nijedna mjera nije bila zloupotrebljena, i da je odluke donosio čitav tim ljudi, a nipošto pojedinci. Velika većina građana Srpske zaslužuje pohvale za svoje disciplinovano ponašanje tokom vanrednog stanja – poručio je tada Dodik.

Privrednici su među onima koji su najviše pogođeni virusom korona, i restriktivnim mjerama zbog vanrednog stanja. nisu bili zaboravljeni – za one kojima je zabranjen rad, Vlada plaća poreze i doprinose za mjesec mart i maj, dok je za april obezbijedila minimalnu bruto platu. Vlada je takođe donijela odluku o odgodi plaćanja poreskih obaveza za sve koji nisu u mogućnosti da ih isplate zbog pandemije.

Početkom maja, počelo se govoriti o olakšavanju mjera. Već od 7. maja, policijski čas je skraćen na period od 22 do 5 časova, a 11. maja je, uz saglasnost struke, a odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, otvorena većina uslužnih djelatnosti u Srpskoj.

Nakon što je većina mjera ukinuta ili ublažena, i nakon što je procijenjeno da su se za to stekli uslovi, najavljeno je ukidanje  vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Milorad Dodik, u funkciji lidera SNSD-a, najveće parlamentarne stranke u Srpskoj, zatražio je od Vlade da pokrene inicijativu za ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Vlada je danas utvrdila Prijedlog o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj, a konačnu odluku o ukidanju će da donese Narodna skupština Republike Srpske, na posebnoj sjednici.

atv

PODIJELI