Vaskršnje dekoracije – Ručni radovi Vide Kuzmanović (Foto)

0
1518

Iskoristite motive vaskršnjih praznika za ukrašavanje kuće i napravite originalnu i maštovitu atmosferu u domu. Našim čitaocima donosimo ideje i savjete koji će im pomoći da naprave zanimljive vaskršnje dekoracija sa elementima koje sigurno imate u kući. Jeftino je, neće vam uzeti puno vremena, a što je najbitnije, možete zaposliti i najmlađe ukućane. Njima će biti čast da vam budu asistenti.

Vida Kuzmanović

Razgovarali smo sa Vidom Kuzmanović koja već decenijama ukrašava predmete dekupaž tehnikom. Saznali smo koje tehnike možemo upotrijebiti da bi zadivili naše goste.

Pogledajte Vidine radove i iskoristite njene savjete

Korpe od EVA pjene: Nešto novo na našim prostorima što vam daje priliku da napravite korpu za jaja koja nije klasična, ali je izuzetno praktična. EVA pjena je papir, format A/4 košta 50 feninga. Od jednog ili dva papira, možete napraviti korpicu po vašem izboru. Za bolji efekat dekorišite je mrkvom od vune, baš kao što vidite na slici. Potrebna vam je vuna u narandžastoj i zelenoj boji. Običan papir pretvorite u fišek koji ćete namotati vunom. Bez puno posla imate zaista zanimljivu dekoraciju.

Vaskršnje dekoracije možete da izmišljate, objašnjava Vida i dodaje da je bršljan kao materijal najprikladniji. Ne morate ga kupovati, imate ga na skoro svakom drvetu, a od njega možete plesti i korpice i vijenac.

Vida savjetuje da iskoristite materijale koje već imate u kući. Čak i ono što vam izgleda kao da je odavno izgubilo svrhu, može da bude iskorišteno. Šišarka, svijeća, lješnik, orah, stalak za olovke, školjka za jaja, peškiri.

Sve se to može iskoristiti kao dekoracija, potrebno je predmet da ofarbate, po mogućnosti u zelenu, žutu i crvenu boju, jer su najprikladnije za Vaskrs. Prepustite se mašti na volju.

Od običnog tufera možete napraviti piliće, koji će oduševiti vaše najmlađe ukućane. Dva bibera u zrnu, papir od Eva pjene za nogice, kao i kljun, i pilići će ukrašavati vašu prazničnu trpezu.

Jedan od simbola Vaskrsa su upravo jaja, a svako od nas u kući sigurno ima školjke za jaja koje najčešće bacamo.

Uz pomoć željene boje i tehnike dekupaža, možete školjki dati istu svrhu, ali novi sjaj. Gosti i ukućani će sigurno biti oduševljeni. Cilj je da se ne izlažete prevelikim troškovima,a ipak imate predivnu dekoraciju.

Možete i tanjire, kao i tacne ukrasiti tehnikom dekupaža. Najbitnije je obojiti ih u bijelu boju da bi salveta ostavila najbolji efekat.

Jaja takođe možete ukrasiti na više načina. Vida kaže da su njoj najljepša jaja ukrašena krep papirom. Trik je da jaja budu bijela, ali ako i nisu, nije problem, efekat će i dalje biti učinkovit.  Ako, ipak, želite da dobijete bijelo jaje ovo su koraci koje trebate pratiti: Jedan litar vode, tri decilitra sirćeta, malo soli. U tu vodu stavite jaja, treba ih kuhati na laganoj vatri, skinuti pjenu, i kada su jaja gotova, spužvom ili krpom obrisati jaja, svako će biti bijelo. Nakon toga u tanjir stavite sirće, provucite komad krep paira kroz sirće, uviti kao bombonu i jaje je ukrašeno. Kada ostavite jaja da se suše, poredajte ih u različitim bojama, tako ćete dobiti bolji vizuelni efekat.

Svako u kući ima salvetu, ne bacajte ih, sa njima takođe možete na brz, zdrav i jednostavan način ukrasiti jaja. Umočite kist u bjelance i nanesite prvi sloj salvete na jaje. Nema štetnih boja, baš kao i sa krep papirom, pošto sirće služi za dezinfekciju.

Ako vam je dekupaž neznanica ovo je najjednostavniji savjet.

Predmet ofarbati u bijelu boju, ako je već bijel, onda ne morate. Potrebno vam je ljepilo za salvetu, salveta sa motivom, isjeći željeni motiv i uzeti samo prvi sloj salvete. Na predmet nanesete ljepilo i prvi sloj salvete. Preko toga nanesete foliju i rukom pređite preko predmeta, da bi se što bolje i ravnomjernije salveta prilijepila za predmet. Zapamtite, najbitnije je da je predmet bijele boje. Tehnika dekupaža će tako imati najbolji efekat.

Čuvarkuća, vijenac, sve to možete lako napraviti, ako imate korpe, slamu, bršljan, konopce, a najbitnije je da imate maštu. Dozvolite djeci da vam pomažu u procesu ukrašavanja. Njihova mašta je neprocjenjiva.

U slučaju da nemate vremena da se posvetite dekorisanju, ove zanimlive i originalne predmete možete kupiti u knjižari ”Kuzmo-Prom” u Prnjavoru. Na raspolaganju vam je i repromaterijal koji vam je potreban za dekoracije.

Nemojte zaboraviti da ne morate ništa da kupujete, iskoristite predmete koje imate u kući. Vida Kuzmanović poručuje da će sa zadovoljstvom prenijeti svoje znanje i da osmijesi koje njene dekoracije donose na lica, posebno dječija, njoj predstavlja najveće zadovoljstvo.

Vezana vijest: Vida Kuzmanović i u penziji prebogata radnom dinamikom – RUČNI RAD odmor za dušu

(prnjavorlive.info/J.T.)

PODIJELI