Vatikan povukao izjavu o homoseksualnosti: ”Papa nije rekao da se radi o psihičkoj bolesti”

0
478

Vatikan je, u namjeri da spriječi mogući pogrešan kontekst, povukao dijelove izjave pape Franje o homoseksualnosti u kojima poglavar Katoličke crkve pominje “psihijatriju”.

Papa Franjo poručio je na povratku iz Irske u Italiju da bi se roditelji homoseksualne djece trebali moliti i, možda, potražiti psihijatrijsku pomoć za djecu.

“U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod djece, kada možete učiniti mnogo…”, rekao je papa novinarima u avionu.

Drugo je kada se homoseksualizam manifestuje “nakon 20 godina”, smatra papa.

Novinar je upitao papu šta bi trebao učiniti otac homoseksualnog djeteta, na šta je papa odgovorio:

“Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili kćerki prostora”.

Papa smatra da bi prenebregavanje tog problema bilo loše roditeljstvo.

“Ignorisanje sina ili kćerke sa homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva”, ocijenio je papa Franjo.

Italijanske gej i lezbijske grupe kritikovale su papine komentare, odbacujući stavove prema kojima je moguće psihijatrijom izliječiti homoseksualnost.

Vatikan je povukao sporne dijelove izjave o psihijatriji kako papina misao “ne bi bila izvrtana”, prenose italijanski mediji.

“Papa nije namjeravao da kaže da je riječ o psihičkom oboljenju, već da, možda, treba razmotriti psihološki nivo”, objašnjeno je iz Vatikana.

(Srna)

PODIJELI