Velika bijela ajkula iznenada napustila omiljena staništa

0
494

Јedno od najpoznatijih mjesta gdje se ozloglašeni predator Carcharodon carcharias može uvijek vidjeti je Fols Bej u blizini Kejptauna u Јužnoj Africi. Ove godine, međutim, velika bijela ajkula nije nijednom opažena u toj oblasti i naučnici ne znaju razlog.

Orke, koje se hrane njima možda su ih otjerale, ali nije isključeno da ljudska aktivnost igra neku ulogu u nestanku ajkula.

Lokalna organizacija “Šark spoters” (Shark Spotters), koja svakodnevno prati situaciju na plažama i u blizini njih kako bi obavijestila kupače da su ajkule blizu, potvrdila je da ove godine nijedna nije viđena. Nije ih bilo čak ni tokom ljetnjih mjeseci, od januara do aprila kada riba prilazi obali.

Tokom turističkih tura brodića koji zainteresovane voze da vide ajkule koje love foke usred Fols Beja takođe nije zabilježen dolazak velikih bijelih ajkula.

Odsustvo ajkula iz ovih voda tokom 16 godina rada “Šark spotersa” je bez presedana, jer obično je godišnje oko 200 viđanja. Nikada se nije desilo da taj broj bude nula.

– Naravno da sam zabrinut. Bijele ajkule imaju veoma važnu ulogu u zalivu – objašnjava Tamlin Engelbreht iz “Šark spotersa”.

Engelbrehtova i drugi stručnjaci za ajkule rade zajedno na rasvetljavanju iznenadnog nestanka predatora, kao i utvrđivanju posljedica koje mogu nastati zbog toga u cijelom ekosistemu.

Јedno objašnjenje moglo bi da bude da ajkule bježe od drugih, većih predatora. Podaci pokazuju da je prisustvo velike bijele ajkule opalo od 2015. godine, što se poklapa sa dolaskom dvije orke, koje se hrane jetrom ajkula.

– Međutim, mogle bi da budu druge stvari poput preraspodjele plijena. Intenzivno izlovljavanje i zagađenje mogli bi da igraju veoma važnu ulogu u odlasku ajkula. Mene brine da taj fokus na orkama kao uzroku odvlači pažnju od problema koje bi čovjek mogao da riješi – objašnjava Sara Andreoti, stručnjak za biologiju mora sa obližnjeg Univerziteta Stelenboš.

I dok velikih bijelih nema, druge ajkule dolaze u Fols Bej jer je teritorija “nezaštićena”.  Stručnjaci vjeruju da bi ozloglašena ajkula mogla da sve vrati svakog momenta, zbog čega su svi na oprezu.

Izvor: RTS/sciencemag.org

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here