VELIKA BRITANIJA: USKORO ZABRANA PRODAJE ENERGETSKIH PIĆA DJECI?

0
921

Britanska Vlada razmatra zabranu prodaje energetskih pića djeci zbog štetnih posljedica po zdravlje. Takozvana energetska pića sadrže visok nivo šećera i kofeina i vezuju se sa gojaznošću i velikim brojem drugih zdravstvenih problema.

“Imajući u vidu da hiljade mladih ljudi redovno konzumiraju energetska pića, jer su jeftinija od drugih bezalkoholnih pića, razmotrićemo zabranu prodaje tih pića djeci”, rekla je premijer Tereza Mej u saopštenju.

Adolescenti u Britaniji, koji piju energetska pića, konzumiraju oko 50 odsto više tog pića u odnosu na vršnjake u Evropi.

Vlada je pokrenula konsultacije u okviru kojih će tražiti stručno mišljenje o tome u kom uzrastu je potrebno zabraniti konzumiranje energetskih pića.

Nova politika odnosiće se samo na Englesku, dok će Škotska, Vels i Sjeverna Irska same odrediti strategiju u tom pogledu.

Zabrana će se odnositi na pića koja sadrže 150 miligrama kofeina ili više po litru.

Neki maloprodajni lanci već su zabranili prodaju energetskih pića djeci ispod 16 godina starosti. Takođe, u aprilu ove godine, stupila je na snagu posebna taksa za šećer u bezalkoholnim pićima širom Velike Britanije.

PODIJELI