Vigemark: EU ne vjeruje u preduslove za formiranje vlasti

0
324
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas da je sporazum lidera u BiH dobra osnova za formiranje vlasti, te da EU ne vjeruje u preduslove za formiranje vlasti.

Ocijenivši da ne postoji alternativa sporazumu o formiranju vlasti, Vigemark je podsjetio na stav EU da nema integracija bez vlasti, te da se s tim slažu i u NATO.

“Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava. Podnošenje godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome s kolegama u NATO-u i oni se slažu”, rekao je Vigemark za televiziju “N1”.

On je dodao da EU ohrabruje političke lidere u BiH da odustanu od retorike i postignu sporazum jer je njihov posao da postignu kompromis.

“To su učinili 5. avgusta, a to isto bi trebalo da učine 5. septembra ili bilo kad”, naglasio je Vigemark.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da se nastave napori ka formiranju vlasti i imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, bilo da je riječ o Zoranu Tegeltiji ili nekom drugom.

“Ne vjerujemo u preduslove za formiranje vlasti. Naravno da razumijemo da postoji niz pitanja koja treba da budu razjašnjena, ali nepostojanje vlasti parališe i to je veliki problem”, zaključio je Vigemark.

PODIJELI