Vigemark: Hitno formirati vlast

0
722

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Mostaru da se mora prestati sa uslovljavanjima i što prije formirati vlast na nivou BiH.

On je podsjetio da su EU i njeni visoki zvaničnici više puta ponavljali da sve strane moraju odustati od bilo kakvih uslovljavanja, pogotovo ako je riječ o pitanjima za koja nema šanse da će se postići dogovor.

– U ovom trenutku je važno da se pronađe formula i počne sa radom. Toliko posla čeka da bude urađen – rekao je Vigemark novinarima u Mostaru komentarišući činjenicu da se usvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ postavlja kao uslov za formiranje vlasti na nivou BiH.

Govoreći o problemu migranata, Vigemark je naveo da su Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara u tehničkom mandatu odgovorni za pitanje migracija.

– Potrebno je da se uspostavi sistem kako će se ovo pitanje rješavati. Ne možete tek tako pronalaziti lokacije za smještaj migranata -rekao je Vigemark.

On kaže da je Delegacija EU bila protiv smještaja migranata u centar “Vučjak” kod Bihaća jer se ta lokacija nalazi na granici sa EU i bila bi magnet za migrante, što bi dovelo do velikih problema.

“- Osim toga, to je bivša deponija i mi smo zabrinuti da postoji prisustvo metana i opasnih materija koji bi mogli uzrokovati požare i druge probleme. Pitanje migracija je naša zajednička odgovornost – poručio je Vigemark.

(Srna)

PODIJELI