VINČIĆ: SITUACIJA POD KONTROLOM, POZIV STANOVNIŠTVU DA SE VAKCINIŠE

0
248

Situacija sa širenjem virusa korona na području opštine Prnjavor još je pod kontrolom, iako se zbog blizine Banjaluke u narednih desetak dana može očekivati povećanje broja novih slučajeva zaraze, rekao je Srni epidemiolog u lokalnom Domu zdravlja Veselko Vinčić.

On je rekao da je sa novim talasom širenja oboljenja realno za očekivati pojavu zaraznijeg, britanskog soja virusa korona i na području ove opštine.

“U blizini smo Banjaluke, u koju mnogi naši sugrađani odlaze poslom ili privatno i za očekivati je da će se povećati broj novih slučajeva. Sa druge strane, imamo vakcinu, moćno oružje za borbu protiv virusa, pa ako postignemo kolektivni imunitet imaćemo šansu da prekinemo epidemiju”, rekao je Vinčić.

U prnjavorski Dom zdravlja juče je dopremljen zamrzivač za čuvanje vakcina, potrebno je još priključkom na posebne aparate obezbijediti sigurno napajanje električnom energijom kako bi se mogle primiti veće količine vakcina i početi sa masovnijom vakcinacijom stanovništva.

“Do sada smo vakcinisali oko 130 ljudi, radilo se sporijim tempom upravo zbog specifičnosti vakcine da se po vađenju iz zamrzivača iskoristi u naredna dva časa. Nadamo se da ćemo već od iduće sedmice moći pristupiti masovnijoj imunizaciji”, rekao je Vinčić.

On je napomenuo da su na području opštine Prnjavor zdravstveni radnici, uključujući i privatne zdravstvene ustanove porodične medicine, zubare i apotekare, primili vakcinu, započela je djelimična vakcinacija osoba starijih od 65 godina, a najvećim dijelom imunizacija je završena u staračkim domovima.

“U narednoj sedmici ćemo imati pune ruke posla, za sada imamo prijavljenih oko 500 ljudi iz kategorije starijih od 65 godina”, rekao je Vinčić.

Vinčić je istakao da je važno da se stanovništvo pridržava propisanih epidemioloških mjera zaštite od virusa korona, kao što su nošenje maske i redovno održavanje lične higijene, te apelovao da se iskoristi prilika za besplatnu vakcinaciju.

“Svi koji nemaju zdravstvenih prepreka treba da se vakcinišu jer će tako zaštititi, ne samo sebe, nego i svoju porodicu, prijatelje. Ukoliko steknemo kolektivni imunitet moći ćemo konačno da odahnemo i počnemo živjeti normalno. Ako to izostane ponovo ćemo biti u problemu”, pojasnio je Vinčić.

U Domu zdravlja Prnjavor trenutno na prijemu zaraženih korona virusom radi jedna kovid ambulanta, koja posjeduje potreban kadar i opremu, a rad je organizovan u dvije smjene.

Prema najnovijim podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prnjavor, na području ove opštine pod zdravstvenim nadzorom je 111 osoba, a zaraza je aktivna kod 64 lica.

Od početka pandemije do danas zdravstveni nadzor završen je kod 4.165 osoba, ukupno je oboljelo 1.029, oporavljeno 887, a preminulo 78 ljudi.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here