Obilježen Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji

0
490

U Beogradu je sinoć obilježen Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Јugoslaviju 1999. godine.

Komemorativnom programu u Kombank dvorani prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, premijerka Srbije Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije podsjetio je da su u NATO bombardovanju Srbije, tokom koje se srpski narod branio od agresije, stradali nevini ljudi.

Dodik je u obraćanju rekao da se posljedice NATO bombardovanja Srbije i Srpske i danas osjete, upitavši zašto je NATO baš na srpski narod bacao bombe i osiromašeni uranijum.

Vučić je naglasio da je NATO svaki dan agresije ubijao po jedno dijete, ali da je srpski duh nesalomiv i nepobjediv, podsjetivši da je NATO agresija na Srbiju prošla bez kazne i odgovornosti.

Tokom 78 dana NATO agresije na Srbiju korištena su ubojna sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate punjene osiromašenim uranijumom.

Odluka o bombardovanju, prvi put u istoriji, donesena je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

U ratnim razaranjima uništeni su mnogi privredni infrastrukturni objekti.

Ukupna ratna šteta procijenjena je na više od 100 milijardi dolara, ne računajući neprocjenjivu štetu nanesenu prirodnoj sredini i dugoročne posljedice po zdravlje ljudi.

U velikim civilnim razaranjima, nezabilježenim u savremenoj svjetskoj istoriji, ubijeno je nekoliko hiljada ljudi, a više od 6.000 zadobilo ozbiljne povrede, koje su u velikom broju izazvale trajni invaliditet.

Poslije nekoliko diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu, da bi tri dana potom, počelo povlačenje snaga SRЈ sa Kosova i Metohije.

/RTRS/

PODIJELI