Virus u dom u Derventi unijeli radnici

0
564
DERVENTA – Korisnici derventskog Doma za stara lica “Zlatni lug” kod kojih je potvrđen virus korona, njih 12, danas bi trebalo da budu smješteni u Đački dom u Doboju, gdje će imati svu neophodnu zdravstvenu zaštitu i njegu.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem, direktorom dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka” Mladenom Gajićem, gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem te predstavnicima Instituta za javno zdravstvo.

Šaran je pojasnio da je virus korona u “Zlatnom lugu” otkriven preventivnim nadzorom domova za stara lica, koji je sproveden u Srpskoj.

– Preventivnim testiranjem virus je potvrđen kod troje zaposlenih u toj ustanovi. Tako nešto se moglo i očekivati, jer zaposleni se kreću i izvan ustanove, a kad imate grupu ljudi rizičnih godina na jednom mjestu, onda je to rizik na kvadrat. Bilo je i logično da se ta preventivna testiranja obave – rekao je Šaran.

Dodao je da je potom nastavljeno uzimanje briseva te da je u prvom krugu “kovid 19” potvrđen kod još jednog radnika i 13 korisnika koji su smješteni u dobojsku bolnicu.

– Drugi krug testiranja otkrio je virus kod još dvoje zaposlenih i 12 korisnika. Dogovoreno je da ih smjestimo u Đački dom, gdje će imati adekvatne uslove – rekao je Šaran i dodao da iako je riječ o korisnicima starijeg životnog doba svi se dobro osjećaju i nisu imali simptome virusa korona.

Šaran kaže da to što korisnici nemaju simptome ohrabruje i uliva nadu da će konačan ishod za sve njih biti dobar.

– Nadamo se da će stati na ovome i da neće biti više zaraženih u toj ustanovi. Za nekoliko dana ponovićemo testiranje i svih onih koji su bili negativni – dodao je Šaran, naglasivši da se Derventa dosta dobro drži iako pandemija traje već dva mjeseca te da se u toj opštini javlja tek poneki slučaj zaraze. Naglasio je i da niko od zaposlenih u Domu zdravlja nije pozitivan na “kovid 19”.

Direktor dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka” Mladen Gajić potvrdio je za “Glas Srpske” da se i 13 štićenika “Zlatnog luga” koji su hospitalizovani u toj zdravstvenoj ustanovi liječe prema utvrđenim protokolima.

– Pet pacijenata ima nešto težu kliničku sliku, ali niko nije životno ugrožen. Sve ovo je odjednom veliki pritisak na našu bolnicu, ali smo tako nešto i očekivali i spremno dočekali i sigurno ćemo izdržati – rekao je Gajić.

Dodao je da bolnica ima dovoljno zaštitne opreme te da osim liječenja zaraženih virusom korona zaposleni imaju pune ruke posla te svakodnevno imaju dva do tri pacijenta sa infarktom koje moraju zbrinjavati.

U upravi Doma za starija lica “Zlatni lug”, u kojem je smješteno oko 80 korisnika, juče nisu željeli da daju izjave, uz obrazloženje da čekaju detaljne informacije od nadležnih te da im je zdravlje njihovih korisnika u ovom trenutku prioritet.

Zaštitna oprema

Mirko Šaran kaže da je na sastanku u Doboju još jednom ponovljeno da i dalje budu maksimalno fokusirani i vode računa o zaštitnoj opremi.

– Kako na nošenju zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama tako i na ličnoj zaštiti stanovništva mora se insistirati i dalje, jer u ovoj borbi zaštitna oprema je svetinja – naglasio je Šaran.

PODIJELI