VIŠE NOVCA U OPŠTINSKOJ KASI PRNJAVORA Donacije vlada Srpske i Srbije omogućile razvojne projekte

0
449

Nakon usvojenog rebalansa opštinskog budžeta u Prnjavoru od približno dva miliona evra, sasvim je izvjesno da će ukupan iznos novca koji će se do kraja ove godine sliti u kasu premašiti 23 miliona KM.

Povećanju budžeta doprinijele su donacije Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije u korist opštine Prnjavor. Najznačajnije stavke su 1.300.000 KM za izgradnju lokalne putne infrastrukture i 97.700 KM Vlade Srbije za rekonstrukciju Osnovne škole „Meša Selimović“ u Lišnji.

Do povećanja budžetskih prihoda i primitaka došlo je i zbog odobrenih sredstava opštini Prnjavor iz fonda Razvojnog programa UN za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Vida Nježića od 225.700 KM i Savjeta Evrope za promocija edukativnih sadržaja o nacionalnim manjinama u osnovnim školama od 20.000 KM.

Darko Tomaš, načelnik opštine naglašava da je ove godine povećan budžet jer su ponudili kvalitetne programe prepoznate od strane viših nivoa vlasti.

– Više od dva miliona KM doznačenih opštini Prnjavor od Vlade RS je dokaz da su naši razvojni programi opravdani i perspektivni – rekao je Tomaš.

Foto: MILAN PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA

U prvom polugodištu opština Prnjavor ostvarila je suficit od 122.000 KM, kaže Aleksandar Njegomirović, načelnik opštinskog odjeljenja za finansije, potvrdivši navedene konstatacije.

– Pozitivnom finasijskom izvještaju doprinio je povećan prihod od PDV, koji je za prvih šest mjeseci ove godine premašio četiri miliona KM te povećana naplata poreza na nepokretnosti – rekao je Njegomirović.

 

U opozicionim skupštinskim klupama imaju drugačije mišljenje o finansijskim tokovima i razvojnim programima.

 

Slaviša Jenjić, šef Kluba odbornika SDS kaže da odbornici ovog kluba nisu podržali nacrt rebalansa budžeta, jer smatraju da je ovaj dokument nejasno definisan.

Srpska demokratska stranka nije podržala ni izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

– Dio novca nije utrošen u skladu sa propisima. Zato izvještaj nije dobio našu podršku – rekao je Jenjić ali ovaj stav nije bitnije uticao na opštinske programe i ocjene.

Uređenje građevinskog zemljišta u Gradiški

Opština Gradiška planira u narednoj godini iz budžeta izdvojiti 390.000 KM za uređenje građevinskog zemljišta u narednoj godini.

Ovaj program obuhvata pripremu građevinskog zemljišta, za izgradnju, izradu geodetskih podloga, geomehanička i druga ispitivanja zemljišta, izradu planskih dokumenata i izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju objekata. Za ovaj program koji će biti na dnevnom redu narednog zasjedanja lokalne Skupštine zaduženi su opštinska odjeljenja za prostorno uređenje i građenje te komunalne i stambene poslove.

Srpska.info

PODIJELI