Viskonti: Tužbu za Jasenovac uputiti Sudu u Strazburu

0
345

Srbija i Republika Srpska moraju da pitanje ustaškog logora Jasenovac iz Drugog svjetskog rata pokrenu na nov način, te da za početak Sudu za ljudska prava u Strazburu upute tužbu koja će sadržati svjedočenja preživelih logoraša, rekla je direktor američke fondacije “Geri i Franka Maligan” Džini Maracani Viskonti.

Ona je istakla da je nedopustivo da logor NDH u Jasenovcu, umjesto da bude propisno i opominjuće obilježen, izgleda kao teren za golf, dok hrvatski predstavnici u Jerusalimu krišom postavljaju spomen-ploču Alojziju Stepincu, nadbiskupu genocida.

“Srbija može da učini nekoliko stvari kako bi skrenula pažnju svijeta na ovaj, još od Titovog vremena prećutani genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima”, rekla je Viskontijeva za “Večernje novosti”.

Ako pripadnici hrvatskog naroda ne priznaju svoje greške, kaže Viskontijeva, oni nikada neće imati mira u duši.

“Ako imate nešto na savjesti i ne želite to da priznate, bićete sve agresivniji jer želite da prikrijete svoj zločin. Nama treba mir na Balkanu. U budućnosti će nas očekivati veliki međunarodni problemi ako se to u Hrvatskoj ne uradi”, rekla je ona.

Viskontijeva je napomenula da Tito u poslijeratnom periodu nije uradio ništa da Hrvati priznaju svoj zločin, a kada je njegov period završen, odmotalo se ogromno klupko problema zbog prećutanih zločina.

“Sada Srbija i Republika Srpska moraju da pokrenu to pitanje na nov način. Mnogo je učinio izraelski istraživač Gideon Grajf objavljujući knjigu `Jasenovac – Aušvic Balkana`, ali ima još ljudi koji mogu da vam pomognu”, dodala je ona.

Viskontijeva je nedavno tokom posjete Banjaluci predložila da Srbija i Republika Srpska jedan dan u godini posvete jasenovačkim žrtvama, jer je to jedan od načina da se svijetu ukaže na istinu.

Ona je navela da je naslov za njenu knjigu “Kapija islama” uzet iz izjave generala Pjer-Mari Galoa koji joj je 1997. godine u Parizu govorio o američkoj politici, rekavši da su SAD otvorile kapiju islamu u BiH, usred Evrope.

“Od 1994. godine Klinton je dozvolio uvoz iranskog oružja u BiH, a zajedno sa oružjem stigla je i iranska tajna služba i mislim da nikada nije otišla. Sarajevo je bilo jedno od najljepših i najneobičnijih mjesta, a danas je mjesto gdje su Turska, Saudijska Arabija i Iran u prijateljskom odnosu, jedino mjesto na svijetu gdje se šiiti i suniti jako lijepo slažu”, dodala je Viskontijeva.

Ona smatra da trenutno nema rješenja za Kosovo, koje je “veoma komplikovana regija” i koristi se za prljave poslove krijumčarenja narkotika i cigareta, te obuku islamskih boraca.

“Sve dok Americi bude bilo potrebno Kosovo i Metohija, bojim se da se ništa ne može učiniti. Ali, nikada se ne zna šta će se desiti u budućnosti. U ovom trenutku je veoma važno i da u Unesku i UN zaštitite vaše veličanstvene hramove. I nikada, baš nikada, ne odustajte od Kosova i Metohije”, rekla je Viskontijeva.

PODIJELI