Višković: Apel poslodavcima da ne otpuštaju radnike

0
562

Radovan Višković, premijer RS, nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi, rekao je da privreda ima štete ali da se ne zna kolike su i kolike će biti.

“Pratimo najugroženije segmente u ovom momentu najveće štete čine prevoznici u međunarodnom putnom saobraćaju, zatim proizvodni kapaciteti koji rade sa zemljama EU, turizam, trgovina “, rekao je Višković, dodajući da će Vlada RS analizarati svakog pojedinačnog subjekta izlaziti u susret.

Višković je zamolio privrednike da u ovom  momentu ne otpuštaju radnike jer će poslije mjesec dana od krize sjesti i razgovarati kako pomoći privrednim subjektima i za određene radnike prihvate neke obaveze.

Takođe naglasio je da je 501 privredni subjekat podnio zahtjev za 14.5 hiljada radnika za povrat poreza zbog povećanje palta, za šta će biti potrebno oko 2,5 miliona KM.

“Prošli smo sve “probleme” vezano i za transport EU. U ovom momentu i informacijama ljudima iz Privredne komore i Unije udruženja nema nekih značajnijih problema koji se tiču prevoza”, rekao je Višković.

“Život ne može i ne smije stati. Privredni ambijent se mora održati u ovim okolnostima. U narednom peridu preduzimaćemo druge mjere i u ovom trenutku ne možemo reći uradićemo to i to kad ne znamo koliko će ovo trajati i kakve će štete biti”, rekao je Višković.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da je najveći problem koji se nije ni počeo rješavati štete koje su svakim danom sve veće, a tu su i plate za one koji ne rade zbog mjera koje su propisane.

“Postigli smo saglasnost i podržaćemo da se koriste sredstva Centralne banke BiH. Sve države su izdvojile desetine milijardi evra upravo za ove svrhe i ne smijemo u jednom momentu dozvoliti sebi da će se problem plata radnika koji su ostali bez posla prepusti samo privrednicima i  poslodavcima”, rekao je Đurić.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, rekao je da privreda BiH ne može preživjeti bez sredstava koja postoje u Centralnoj banci BiH.

“Vrlo je bitno da sredstva CBBiH budu raspoloživa kako bi se održala potrošnja u BiH i likvidnost privrede. Tu odluku trebamo što prije i zajedno sa kolegama iz Federacije ćemo raditi da do toga dođe”, rekao je Trivić dodajući da je to jedan od najvećih resursa za rješavanje problema.

Trivić je najavio da će sa bankarskim sektorom u Republici Srpskoj ići na razgoovre o obezbjeđenju sredstava za održavanje tekuće likvidnosti te da su najviše ugroženi sektori trgovine, turzima, saobraćaja i oni bazirani na izvoz.

nezavsine

PODIJELI