Višković: Nema problema sa budžetom, sve obaveze se izmiruju na vrijeme

0
270
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska nema nikakvih problema sa budžetom, te da na vrijeme izmiruje sve tekuće obaveze.

Premijer Srpske je istakao da je Vlada sve mjere donesene za mart, april i maj, isplatila, a da dio zahtjeva nije isplaćen isključivo zbog toga što je potrebna dokumentacija bila nepotpuna.

Višković je naveo i da je Vlada Srpske odlučila da ne smanjuje plate u javnom sektoru da bi sačuvala javnu potrošnju, što se pokazalo kao dobra mjera, bez obzira na kritike.

“Potkrijepiću to jednom činjenicom, a to je raspodjela PDV-a. Za protekle dvije i više godina Srpskoj je bila zacementirana na 32,17 odsto sredstava. Mi smo to uspjeli riješiti prije nekoliko mjeseci, tako da nam sada pripada 34,20 odsto. To je značajan novac koji Republika Srpska dobija i najveći procenat koji Srpska ima od formiranja Uprave za indirektno oporezivanje”, rekao je Višković večeras za RTRS.

Govoreći o izgradnju dionice auto-puta Brčko-Bijeljina-Rača, Višković je istakao da su za očuvanje javne potrošnje, zaposlenosti i preživljavanja u ekonomskom smislu, Srpskoj neophodni veliki infrastrukturni projekti.

“Kao Vlada, cijelo vrijeme radimo na tome – i u sferi energetike i putne infrastrukture, kao i u turizmu i drugim oblastima. Prije više od godinu i po dana promovisali smo izgradnju auto-puta od Banjaluke do Beograda, kao strateško opredjeljenje Republike Srpske i na tome radimo”, poručio je Višković.

On je podsjetio da je prije 15 dana, na sjednici Vlade Republike Srpske, usvojena odluka o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta od Vukosavlja do Brčkog, kao i da je na posljednjoj sjednici usvojena odluka o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice Brčko-Bijeljina-Rača.

Višković je podsjetio da je dionica od Brčkog do Rače podijeljena u dva lota, zbog iskazane spremnosti Srbije da sa 100 miliona evra finansira izgradnju dionice od Rače do Bijeljine, dugu nešto više od 17 kilometara.

“Najdalje u narednoj sedmici biće raspisan međunarodni tender za investitora, koji će obuhvatiti kompletnu dionicu od Vukosavlja do Rače”, najavio je Višković.

Kada je riječ o dodatnim izdvajanjima za poljoprivredu u Republici Srpskoj, Višković je podsjetio da je Vlada Srpske na početku pandemije pozvala građane da zasiju što više površina, te da je zahvaljujući tome zasijano 150 hektara više.

“Godina je poslužila, rod pšenice je jedan od najboljih u posljednjih deset i više godina, za soju i kukuruz očekujemo dobre prinose, a isto je i u sferi povrtlarstva. Da naši proizvođači ne bi došli u situaciju da nemaju gdje sa proizvedenom hranom, ugovorili smo otkup 11.000 tona dodatnih količina, što će Vlada sufinansirati sa 10 feninga po kilogramu”, objasnio je Višković.

On je dodao da se to ne odnosi na količine koje su ranije ugovorene, nego na dodatne količine.

Višković je napomenuo da je Vlada razgovarala sa privrednim subjektima koji se bave izvozom povrća, da je iskazala spremnost da sufinasira otkup dodatnih 8.000 tona, koje bi bile izvezene u Hrvatsku i Crnu Goru.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je ukazao na to da je u ovom trenutku jako važno da svi u Republici Srpskoj kupuju domaće proizvode, jer time jačaju Srpsku i stvaraju mogućnost da sva davanja iz budžeta budu veća i prema penzionerima, borcima, radnicima i svim drugim kategorijama.

Govoreći o početku nove školske godine, Višković je rekao da još nije tačno definisano kako će to izgledati, kao i da je namjera Vlade Srpske da se djeca nađu u školskim klupama, ali da će, prvenstveno, biti neophodno pratiti epidemiološku situaciju.

“Vidjećemo i kako će se zemlje u okruženju ponašati. Nekoliko scenarija je u opticaju, a ono što je sigurno je da ćemo voditi računa da zaštitimo zdravlje i naše djece i prosvjetnih radnika”, poručio je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada će obezbijediti dovoljno higijenskih sredstava za ličnu higijenu i učenika i prosvjetnih radnika, te dovoljno sredstava za dezinfekciju.

Višković je naglasio da je Vlada Republike Srpske ove godine djelimično povećala invalidnine i borački dodatak, te da je u januaru bilo redovno usklađivanje penzija.

“Sve te kategorije vrlo dobro znaju da ćemo iskoristiti svaku priliku koja nam se ukaže da povećamo njihova primanja”, napomenuo je Višković.

On je podsjetio da je za ovu godinu odobreno 200.000 KM za banjsko liječenje penzionera sa najnižim primanjima, te isto toliko za boračke kategorije.

Višković: Pomoć ugostiteljima – minimalac i za juni i juli

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da će na planu novih mjera za pomoć privredi Srpske svadbeni saloni, diskoteke, noćni klubovi za juni i juli imati pravo na minimalac i poreze i doprinose za radnike.

Višković je naveo da će biti pružena pomoć ugostiteljima i međunarodnim prevoznicima koji su usljed pojave virusa korona imali pad prihoda veći od 30 odsto, a nisu otpuštali radnike.

“Hotelijeri i međunaroni prevoz putnika su ovog momenta najugroženiji i njima želimo da izađemo u susret i u smislu poreza”, rekao je Višković za RTRS.

On je naveo da ne zna do kada će trajati problem sa virusom korona, ali je napomenuo da je od početka pandemije, 15. marta, prema zvaničnim statistikama 10.429 radnika ostalo bez posla, te da je od tada 9.199 novozaposlenih, što su ohrabrujući podaci.

Govoreći o Garantnom fondu sa raspoloživih 238 miliona KM za podršku privredi, Višković je naglasio da je riječ o velikoj pomoći privredi Srpske radi prevazilaženja problema sa virusom korona, te da su u tom smjeru četiri poslovne banke za početak ponudile svoje uslove za kreditna sredstva.

“Privrednici podnose zahtjeve preko tih banaka za povlačenje sredstava uz garanciju Fonda. Kamatna stopa u tom smislu biće daleko povoljnija sa našim garancijama nego da sami traže određeni kredit, odnosno biće nekih 10 do 15 odsto manje nego što su na tržištu. Očekujem da oni kojima je ugrožena tekuća likvidnost iskoriste ovu priliku”, rekao je Višković.

Osvrćući se na zdravstveni sistem Srpske, Višković je naglasio da je pripremljen i da ima dovoljno kapaciteta i opreme da se suoči sa virusom i u jesen, ali da treba razumjeti da su radnici u tom sektoru dosta iscrpljeni i da im građani odgovornim ponašanjem i pridržavajući se mjera u tom smjeru mogu pomoći.

Višković, koji je prebolio virus korona i koji je uvjeren da je tu bolest dobio rukovanjem, zamolio je građane da se pridržavaju preporučenih mjera nadležnih da ne bi došli u situaciju u kojoj se on našao.

Kada je riječ o pripravničkom stažu za studente generacije u Srpskoj, Višković je istakao da Srpska vodi računa o mladima i njihovim rezultatima.

“Time promovišemo i naša dva javna univerziteta. Od 1. septembra 34 najbolja studenta generacije na svojim fakultetima dobiće priliku da odrade pripravnički staž i dobiju posao u institucijama Srpske”, rekao je Višković.

/Srna/

PODIJELI