Višković: U februaru očekujemo prvu pošiljku vakcine Sputnjik V

0
467

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Republika Srpska krenula u nabavku vakcina protiv virusa korona kroz direktnu pogodbu sa dobavljačima, naglasivši da je blizu finalizacija dogovora i isporuka ruske “Sputnjik V”.

Višković je naglasio da bi 400.000 doza te vakcine uskoro trebalo stići u Republiku Srpsku, dodavši da već u februaru treba da stigne oko 100.000 doza.

Premije Srpske je dodao da se vode pregovori za nabavke vakcina i sa Kinezima.

“Naša je procjena da obezbijedimo vakcine za oko 50 odsto stanovništva, koje će biti besplatne i dobrovoljne, iako Svjetska zdravstvena organizacija kaže da bi trebalo zemlje da obezbijede vakcine za oko 30 odsto svog stanovništva”, rekao je Višković.

On je dodao da bi volio da se svi građani Srpske vakcinišu i da će, ukoliko se izrazi interes za masovnu vakcinaciju, biti obezbijeđen dovoljan broj vakcina.

Višković je naglasio da se radi na više polja kako bi se nabavile vakcine protiv virusa korona.

“Svi u BiH smo malo obmanuti jer smo računali da ćemo neke stvari lakše ostvariti ako idemo sa ostatkom svijeta, zbog čega smo sa 186 zemalja ušli u sistem `Kovaks`. Republika Srpska je svoje obaveze uredno izmirila za 400.000 doza, FBiH je par dana kasnila, ali je uplatila. Ipak, niko od tih 186 zemalja nije dobio vakcine preko tog sistema”, naveo je Višković.

/SRNA/

PODIJELI