Kisić-Tepavčević: Kolektivni imunitet ako se vakciniše 1,5-2 miliona ljudi

0
291

Procjena je da milion i po do dva miliona građana treba da bude vakcinisano da bi se stvorio kolektivni imunitet koji će zaustaviti epidemiju korona virusa, izjavila je danas članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

”To su procene, predviđanja, kada je u pitanju kolektivni imunitet”, rekla je Kisić Tepavčevićeva nakon sjednice Kriznog štaba.

Upitana da li će se raditi istraživanja djelotvornosti vakcine, ona je rekla da će se raditi istraživanja samo u određenim grupama.

Kako je navela, dosadašnja istraživanja ohrabruju i ona kažu da je nakon vakcinacije veći broj antitijela nego nakon preležane bolesti kovid-19.

”Sada imamo moćno oružje za borbu protiv virusa korona, a to je vakcina”, rekla je Darija Kisić Tepavčevčić, koja je i ministarka rada.

Takođe, ona je rekla da je Krizni štab za borbu protiv virusa korona u Srbiji jednoglasno je odlučio da nema popuštanja epidemioloških mjera do daljeg.

Tepavčevićeva je navela da je takva odluka donesena na osnovu sagledavanja učestalosti obolijevanja od virusa korona, imajući u vidu da su, iako se bilježi stabilnija situacija, brojke i dalje na visokom nivou.

Ona je dodala da se ne može reći do kog datuma konkretno će mjere ostati na snazi, jer se ne zna kakva će biti epidemiološka situacija narednih dana.

Tepavčevićeva je rekla da je do danas vakcinisano više od 415.000 ljudi, te da su registrovane samo tri neželjene reakcije koje su bile teže i zahtijevale hospitalizaciju, ali da osobe nisu bili životno ugrožene.

“Jedan hematom, jedano zapaljenje limfnih čvorova i jedan blaži oblik alergijske reakcije. Brzo im je sanirano zdravstveno stanje i pušteni su kući”, rekla je Tepavčevićeva, koja je i ministar rada Srbije.

Tepavčevićeva je napomenula da se na Kriznom štabu razmatralo i ukidanje pi-si-ar /PCR/ testa za ulazak u Srbiju iz Mađarske, ali je odlučeno da se ni tu ništa ne mijenja.

Na pitanje novinara da li se razmatralo pitanje prisustva publike na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu 18. februara na utakmici između Fudbalskog kluba /FK/ “Crvena zvezda” i FK “Milan”, ona je ponovila da Štab nije dozvolio popuštanje bilo kakvih epidemioloških mjera, “pa tako ni ovu mogućnost nije otvorio”.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI