Vesić: Spomenik Stefanu Nemanji preuzeo Muzej grada Beograda

0
419

Muzej grada Beograda zvanično je preuzeo spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, čiji će kustosi u zakazanim terminima posjetiocima pružati informacije o spomeniku i životu velikog srpskog župana, rekao je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić. Vesić je naveo da će se Muzej grada Beograda starati o zaštiti spomenika, što podrazumijeva brigu o svim konzervatorskim mjerama.

Prema njegovim riječima, Muzej grada Beograda baštini sve važne, istorijski i umjetnički vrijedne objekte, predmete i legate koji su nastali na teritoriji grada, te je ovakva odluka prirodna.

“Tokom proleća će za strane grupe posetilaca biti organizovane stručne ture na stranim jezicima. Muzej grada Beograda dobija svoj kutak na Savskom trgu gde će se prodavati suveniri, knjige o Nemanjićima i mape grada”, rekao je Vesić za “Studio B”.

On je dodao da će prihodi od prodaje pripadati Muzeju grada Beograda, koji je dobio pravo na izradu suvenira sa spomenikom, te da će od 15. februara do 15. marta na novom Savskom trgu biti postavljan urbani mobilijar, koji čine klupe za sjedenje posjetilaca.

Spomenik Stefanu Nemanji, rodonačelniku srednjovjekovne srpske dinastije Nemanjići, na rekonstruisanom Savskom trgu, svečano je otkriven 27. januara.

Spomenik je izradio u bronzi čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov. Visok je 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje i težak oko 80 tona, a postament, osim što ima rasvjetu, predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom.

Stefan Nemanja se smatra jednim od rodonačelnika Srpske pravoslavne crkve, prvim velikim ktitorom pravoslavnih hramova među Srbima i duboko pobožnim čovjekom. Pravoslavlje je, prema vizantijskom modelu, postalo državna vjera, a episkopija u Rasu njeno središte.

/SRNA/

PODIJELI