Visoke cijene voća i povrća PRAZNE TRŽNICE

0
422

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u julu ove godine iznosila je je skoro 1,28 miliona KM, što je u poređenju sa istim mjesecom lani manje za 137.859 KM ili 9,7 odsto.

Ovakva statistika ne treba pretjerano da čudi s obzirom na činjenicu da su na tržnicama u julu cijene mnogih poljoprivrednih kultura bile vrtoglavo visoke.

Tako, cijene pojedinih vrsta voća bile su veće od 15 maraka, dok se pojedino povrće prodavalo i za 8 KM po kilogramu.

Među tri najskuplje vrste voća svakako su bile maline, koje su koštale i do 8 KM, borovnice – 10, te kupine čija je cijena po kilogramu išla i do 16 KM. Riječ je o vrstama voća koje se uglavnom prodaju u pakovanjama od oko 250 grama.

Kad je riječ o povrću, u julu je na tržnicama najskuplji bio peršun – 8 KM za kilogram, te bijeli luk koji je koštao 7 KM. Neznatno jeftinija su bili zelena salata, mahune i crvena paprika, čija je cijena po kilogramu išla i do 6 KM. Cijena kilograma pasulja se kretala od 5 do čak 10 KM.

Cijena paradajza je iznosila do 3 KM, žute paprike i mrkve 2, a krompira i do 1,5 KM po kilogramu.

Zato ne čudi što kupci sve više zaobilaze tržnice, te se snabdijevaju u marketima, gdje su poljoprivredni proizvodi daleko jeftiniji.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u strukturi ukupne prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u julu 2019. povrće učestvovalo sa 37,1 odsto, voće sa 18,7, grupa ostali proizvodi sa 16,1, mlijeko i mliječni proizvodi sa 12,8 odsto. Živina i jaja su učestvovali sa 7,4 odsto, med sa 4,3, žita i proizvodi od žita sa 2, grožđe sa 0,9 i prerađevine voća sa 0,7 odsto.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here