Vjernici se danas sjećaju svetice kojoj je brat odsjekao glavu!

0
738

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju svetu mučenicu Evtaliju, kojoj je rođeni brat odsjekao glavu jer se “okrenula” vjeri Isusa Hrista!  

Sveta mučenica Evtalija bila je djevica iz Sicilije. Živjela je sa majkom, koja se zvala kao i ona, i sa bratom Sermilijanom. Niko od njih nije bio kršten niti pobožan.

Starija Evtalija, međutim, bolovaše od tečenja krvi. Jedne noći u snu su joj se javili sveti mučenici Agfej, Filadelf i Kiril, i rekli joj da će ozdraviti, samo i jedino ako se krsti u ime Gospoda Isusa Hrista. Evtalija povjeruje u Hrista, krsti se i, vaistinu, ozdravi. Vidjevši to čudo, i njena se kćerka krsti.

Sermilijan, poslije toga, poče da ismjeva majku i sestru zbog vjere Hristove, a potom i da im prijeti. Majka se uplaši i pobježe od kuće. Tada brat poče da goni sestru. Ali, ona se nije uplašila i reče Sermilijanu:

– Hrišćanka sam i ne bojim se umrijeti.

Opaki brat posla ka njoj slugu da je oskrnavi, koji, čim ju je napao, izgubi vid. Kad je vidio to čudo, brat pojuri za sestrom, uhvati je, i odsječe joj glavu. Tako sveta djevica Evtalija ovjenča se vijencem vječne slave.

telegraf.rs

PODIJELI