Voće budućnosti i pristojne zarade – Prepoznajete li o kojoj biljci je riječ

0
963

Kod nas još nedovoljno poznata vrsta bobičastog voća koje se zove haskap.Ova grmolika biljka se susreće i pod nazivima kamčatka, sibirska borovnica a ponegdje i kao majska jagoda. Preko Rusije i Japana se proširila u Evropu, gdje je zahvaljujući poljskim i slovačkim selekcionerima značajno poboljšan njen sortiment. Hrabri i inovativni pojedinci su već i na našim prostorima krenuli sa probnom proizvodnjom, a kako stručnjaci najavljuju, ekspanzija uzgoja ove ljekovite voćne vrste se u narednim godinama tek očekuje. Među prvim uzgajivačima kamčatke je i Milenko Milivojac, na čijem smo imanju u Štrpcima zabilježili fotografije ove biljke.

Haskap (modra kozokrvina) listopadni je grm iz porodice kozokrvina (Caprifoliaceae), raste 0,8-3 m u visinu i 1,5 m u širinu (u kultivaciji oko 1,80 m u visinu i 1 m u širinu). Dugovječna je biljka, doživi 25-30 godina. Plod je izduljena plavoljubičasta boba promjera oko 0,5-1 cm, duga 2-3 cm, ugodne arome. Izgled bobe znatno varira od sorte do sorte.

Zrela boba iznutra je tamne ljubičastocrvene boje. Plod je bogat antioksidansima, vitaminima i željezom. Dozrijeva već u maju, prije ostalog voća u našem podneblju, što ovu vrstu čini vrlo zanimljivom za uzgoj. Plod se konzumira sirov ili se od njega rade džemovi, želei, osvježavajuća pića ili se dodaje u smrznute i fermentirane mliječne proizvode./prnjavorlive.info/

PODIJELI