Vodostaji u Srpskoj u porastu

0
801

Nakon naglog otapanja snijega, rijeke Bosna i Doboju i Vrbas u Banjaluci prešle su kotu redovne odbrane od poplava, ali se nisu izlile.

U porastu je i Sava u Brodu i Šamcu, ali je ispod kote redovne odbrane od poplave, saopštila je Republička uprava Civilne zaštite.

U opštini Јezero izlile su se Pliva i Јošavka, a poplavljeno je 20 domaćinstava. Načelnica opštine Snežana Ružičić rekla je za RTRS da je primjetno blago povlačenje vode i da se tokom dana očekuje poboljšanje situacije. Ona je rekla da je jedna višečlana porodica iseljena.

Nadležni iz Voda Srpske, uprava Civilne zaštite Srpske i Federacije, Hidroelektrane Јajce i drugih institucija posjetiće danas ovu opštinu.

Zbog izlijevanja Plive saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad-Јajce u mjestu Јezero.

U opštini Šipovo, izlile su rijeke Јanj i Pliva i poplavile velike obradive površine i ugrozile dvadesetak kuća. U Duljcima, Pliva je poplavila most koji povezuje selo sa Šipovom.

Rijeka Usora poplavila je lokalni vodovod u dobojskom naselju Makljenovac, zbog čega je obustavljeno snadbijevanje vodom za piće stanovništva ove mjesne zajednice.

Na području Novog Grada, u porastu su vodostaji Sane i Une, a zbog izlijevanja rijeke Sane na kolovoz, otežan je saobraćaj na putu Blagaj-Radomirovac.

U porastu je vodostaj Une na području Kozarske Dubice.

U Kostajnici, Una se izlila iz korita i poplavila dio poljoprivrednog zemljišta.

U blagom porastu je i Sana u Prijedoru, a prema posljednjem mjerenju iznosi 394 centimetara što je za 36 centimetara ispod kritične tačke. Dežurne službe su na terenu, rekao je starješina Teritorijlne vatrogasne jedinice Prijedor, Nebojša Miljuš.

PODIJELI