Naslovna Magazin VRAĆA SE NA VELIKA VRATA Јapanci “poludjeli” za gumenim opancima, novi modni...

VRAĆA SE NA VELIKA VRATA Јapanci “poludjeli” za gumenim opancima, novi modni detalj osvaja svijet

0
362
Posljednjih mjeseci na velika vrata, kao modni detalj, vraća se i najstariji i najpoznatiji “Tigrov” proizvod – gumeni opanak.Posebno je interesantan Јapancima, a preko te azijske zemlje, opanak će svoje kupce dobiti u Evropi i Americi.

Tradicionalni gumeni opanak, takozvani “piroćanac”,  koji se u “Tigru” proizvodi već osam i po decenija, posljednjih nekoliko godina dobio je i svoje nasljednike u raznim bojama.

Vrhunskog su kvaliteta, a izrađuju se isključivo ručno za zahtjevna tržišta od Balkana do Dalekog istoka.

Radnica Marija Antić kaže da se norma povećala u odnosu na period kada je počela da radi ali sve je to, dodaje, prihvatljivo.

– Zahtjevi kupaca su sve stroži i stroži, znači svaki novi model je praktično za njih viši rang u odnosu na predhodno usvojene modele. Veoma je stroga kontrola i ulaznih materijala i procesa proizvodnje i same završne kontrole proizvoda – objašnjava Marina Petrović, rukovodilac službe TT razvoja.

Godišnje se u “Tigru” proizvede pola miliona opanaka, a povećanje potražnje uslovilo je da su se izrađivali i tokom ljeta, kada nije sezona, jer opanak ima stalne kupce i veliko tržište. Saradnja sa Јapancima, pak, za “Tigrovce” predstavlja izazov i novu perspektivu.

– Što se tiče interesovanja Јapanaca bilo je usmjereno, prije svega na te različite boje opanaka i na dječje modele. Naš novi opanak koji je nešto modifikovan u odnosu na 1935. godinu će biti zapakovan u ekskluzivnu ambalažu i na tržištu će nositi totalno neku drugu vrijednost i ući će u novi cijenovni segment – napominje Vladimir Ilić, generalni direktor kompanije “Tigar AD”.

Iako osvajaju nova tržišta, u “Tigru” se bore sa starim dugovanjima, a u toku je i postupak UPPR i traženje eventualnog partnera za privatizaciju. Nadaju se dobrom ishodu, s obzirom na to da su posao obezbijedili za naredne dvije, tri godine.

Već su dobijeni tenderi za proizvodnju specijalne obuće za Švedsku i Finsku armiju, a sa svojim stalnim kupcima pripremaju proizvodnju i novih modela. (RTS)

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games