VREMENSKE PRILIKE POGODUJU NESMETANOM ODVIJANJU SAOBRAĆAJA

0
238
AMSRS

Vremenske prilike pogoduju nesmetanom odvijanju saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju da su u usjecima i pored kamenih kosina mogući odroni kamenja i zemlje na kolovoz i vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

U Republici Srpskoj i FBiH od 20.00 do 5.00 časova na snazi potpuna zabrana kretanja, a na području Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan mjesta prebivališta.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su osobe s boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, te lica koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Hrvatska i Crna Gora su zatvorili sve granične prelaze prema BiH. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore granični prelaz Klobuk.

Imajući u vidu ogromne napore koje medicinski radnici u Republici Srpskoj svakog dana ulažu da pomognu svim oboljelima uprkos opasnosti od virusa korona, AMS Republike Srpske besplatno pruža uslugu prevoza vozila zdravstvenih radnika Srpske koja ostanu u kvaru ili im zatreba druga vrsta pomoći na putu na teritoriji Republike Srpske i BiH.

AMS zajedno sa svojih 49 auto-moto društava zahvaljuje svim vozačima kamiona, koji uprkos opasnosti od virusa korona maksimalno strpljivo i uredno prevoze robu i snabdijevaju tržište Srpske i BiH prehrambenim, medicinskim i drugim proizvodima.

Stanovništvu Republike Srpske upućen je apel da prate uputstva Vlade Republike Srpske, nadležnih zdravstvenih ustanova i lokalnih zajednica, te da ne kreću na put bez prijeke potrebe.

Na relacijama puteva međuentitetska linija Lapišnica – Rogatica – međuentitetska linija Srpsko Goražde i Stanić Rijeka – međuentitetska linija Karuše – međuentitetska llinija Podvrsnik – Trebinje – Mokri Dolovi kreće se vangabaritni teret i vozačima je upućena molba za oprezniju vožnju i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

U toku su radovi na proširenju distributivne mreže vode za piće i mreže za prikupljanje otpadnih voda u naselju Zeleni Vir, na magistralnom putu Banjaluka pet – Čelinac i za to vrijeme radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje male hidroelektrane.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka – Doboj i magistralnog puta Johovac – Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na na tom magistralnom putu.

Na dionici Modriča jedan – Vukosavlje/Jakeš/ – Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka – Doboj – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača – Milići – Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je rekonstrukcija dionice magistralnog puta Čatrnja – Gradiška, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan – Derventa i na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva – Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, promijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod – Odžak u mjestu Klakar Donji i na dionici magistralnog puta Pelagićevo – Gradačac u mjestu Turić Prosjek u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, na deminerskom radilištu “Gornji Božinci” u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na regionalnom putu Crna Rijeka – Bjelajce i dalje je potpuno obustavljen saobraćaj i preusmjeren je na putne pravce Kola – Stričići – Čađavica – Mrkonjić Grad i Crna Rijeka – Jajce – Mrkonjić Grad.

Zbog izgradnje vodovodne mreže izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Lamovita – Stari Majdan.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, pa su od 7.00 do 17.00 časova najavljene povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka, kao i na na regionalnom putu Šekovići – Caparde.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, dok se na regionalnom putu Priboj – Lopare, u mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta, takođe odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Na području FBiH danas počinju radovi na izgradnji kružnog toka na dionici Sarajevo-Vogošća kod skretanja za Blagovac.

Saobraćaj će za vrijeme izvođenja ovih radova biti preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad – Lepenica, zbog servisiranja tunela “Gaj” i “Igman” do 20.00 časova saobraćaj se preusmjerava dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a vozačima je upućen apel da na ovoj dionici voze znatno smanjenom brzinom.

Na magistralnim putevima Srbljani – Bosanska Krupa u kanjonu Une i Srebrenik – Orašje u tunel “Ormanica” u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica – Nemila kroz tunel “Vranduk” od 5.00 do 21.00 čas saobraća se dvosmjerno.

Od 21.00 do pola sata poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, a do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel je obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here