Xiaomi će naredne godine lansirati najmanje deset 5G telefona

0
476

Xiaomi planira da sledeće godine pokrije cjelokupnu cjenovnu gamu telefona sa 5G modelima. Time bi 5G telefoni postali jednako pristupačni i uobičajeni kao što su danas 4G modeli.

Ovu vijest objavio je Lei Jun, osnivač Xiaomia, na kompanijskoj developer konferenciji koja je upravo održana u Pekingu. U prvoj polovini 2020. godine, svi telefoni iz srednjeg i visokog cjenovnog ranga imaće podršku za 5G tehnologiju, dok će ostali (jeftiniji) modeli biti dostupni do kraja sljedeće godine.

Iako je ova kompanija predstavila svoj prvi 5G telefon čak i pre nego što je počela zvanična komercijalizacije 5G mreže u Kini, Lei smatra da će potražnja za 5G modelima porasti tek kada dovoljno korisnika bude spremno da svoje postojeće uređaje zamijeni sa 5G telefonima. A to će se desiti tek kada ti telefoni budu pristupačniji korisnicima.

Početkom ovog mjeseca, tri državna kineska operatera su predstavili slične 5G ponude za lokalne korisnike, ali je podrška još uvijek ograničena na najveće kineske gradove. Takođe, prodaja 5G telefona je za sada marginalna, s obzirom da su tokom avgusta ovi telefoni činili tek 0.7 odsto ukupne prodaje tokom tog mjeseca (219.000 naspram 30.8 miliona)

Xiaomi je najavio da će u decembru predstaviti svoj prvi 5G telefon koji podržava i standalone (SA) i non-standalone (NSA) mreže, ali su to isto najavili i njegovi konkurenti (Oppo i Vivo). Ipak, prvi telefon koji će podržavati obe mreže biće Honor V30, zasnovan na Huaweijevom Kirin čipu. Njegovo lansiranje zakazano je za sljedeću nedjelju, takođe u Pekingu.

(pcpress.rs)

PODIJELI