Za bezbjednu vožnju u zimskim uslovima

0
1014

Preventivnom kontrolom tehničke ispravnosti uređaja na vozilima i pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima je danas u Banjaluci počela velika preventivna akcija Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske pod nazivom “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima”.
Iz AMS-a navode da je prvog dana akcije utvrđeno da, od 28 kontrolisanih, šest vozila ima neispravnu svjetosnu signalizaciju, da kod osam vozila kočiona tečnost nije bila zadovoljajućeg kvaliteta, a rashladna tečnost kod sedam vozila, dok jedno vozilo nije imalo potrebnu opremu, propisanu zakonom.
“Na svim vozilima su prekontrolisani amortizeri na specijalizovanom mobilnom uređaju za ispitivanje ispravnosti amortizera”, navode iz AMS-a Srpske.
Osim kontrole, prvog dana akcije vozačima su podijeljeni i leci u kojima je objašnjen način vožnje u zimskim uslovima i priprema vozila za zimske uslove vožnje, koji su zajednički izradili AMS i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.
IZ AMS-a Srpske napominju da će se akcija “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima”, koja se realizuje u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza i MUP-om Srpske, provoditi do 20. novembra na teritoriji cijele Republike s ciljem povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja.
Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova i povećanje stepena svijesti i odgovornosti kod vozača prema upotrebi tehnički ispravnih vozila, te da je samo tehnički ispravno vozilo ujedno i bezbjedno.
Realizacijom ove preventivne aktivnosti očekuje se da vozači što bolje pripreme svoje vozilo za zimu, te da ispunjavaju sve zakonske uslove koje zahtijeva takva vožnja.
Cilj je da vozači što bolje pripreme svoja vozila za zimu, pregledom i dovođenjem u željeno stanje svjetlosnu signalizaciju na vozilu, pneumatike, tečnosti u vozilu, te opremu koju vozilo treba da posjeduje po pravilniku.
Pripremom vozila za zimske uslove vožnje predviđena je kontrola vrijednosti rashladne tečnosti, kvaliteta kočione tečnosti, dubine gazećeg sloja pneumatika, svjetlosno-signalnih uređaja, uređaja za brisanje vjetrobrana i perače vjetrobranskog stakla, te kontrola opreme i pribora koju treba da posjeduju vozači na osnovu pravilnika./Nezavisne novine/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here