Zabranjen uvoz 1.296 komada igračaka porijeklom iz Kine

0
249

Republička zdravstvena inspekcija zabranila je uvoz 1.296 komada dječijih igračaka porijeklom iz Kine zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata, saopšteno je danas iz Inspektorata Republike Srpske.

Uzorak pošiljke uzet je prilikom uvoza, a laboratorijskom analizom u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske utvrđeno je da igračke ne odgovaraju propisanim uslovima zbog sadržaja ftalata iznad referentnih vrijednosti.

“Uvoznik je u propisanom roku podnio zahtjev za vršenje druge analize, odnosno superanalize, koja je obavljena u Gradskom zavodu za javno zdravlje – Laboratorija za humanu ekologiju i ekotoksikologiju u Beogradu, a koja je potvrdila rezultate prve analize”, navedeno je u saopštenju.

U Inspektoratu su naveli da inspekcija prilikom kontrole posebnu pažnju posvećuje predmetima sa kojima u kontakt dolaze djeca, a kontrola igračaka prilikom uvoza u Srpsku vrši se kako bi se utvrdilo da li su bezbjedne za upotrebu.

“Najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni dijelovi koji se lako odvajaju, igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja, sadržaj ftalata, te oštri dijelovi i upravo su to parametri na koje se vrše analize”, saopšteno je iz Inspektorata.

Republička zdravstvena inspekcija je u ovoj godini zabranila uvoz i promet više od 5.500 komada dječijih igračaka.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here