Zakonom žele riješiti problem neplaćanja alimentacija

0
468

Zakon o alimentacionom fondu mogao bi  pred poslanike u junu. Problem neplaćanja alimentacija prvobitno je trebalo riješiti izmjenama Zakona o porodici, ali je ipak odlučeno da se ide sa potpuno novim dokumentom.

U Ministarstvu zdravlja, koje radi na nacrtu, procjenjuju da bi za fond bilo potrebno oko milion maraka u budžetu.

“Kroz alimentacijski fond, mi bismo obezbijedili privremeno izdržavanje, svo ono vrijeme dok ono ne funkcioniše na način kako bi trebalo da funkcioniše. Kad se ponovo uspostavi redovno izvršavanje obaveza od strane roditelja kojem je to određeno, onda uloga alimentacijskog fonda prestaje”, rekla je Branka Sladojević, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Država će sredstva za izdržavanje djece naknadno refundirati od neplatiša. Pominju se represivne mjere poput zabrane izdavanja pasoša, ili registracije vozila. U skupštinskom Odboru za jednake mogućnosti, jednom od predlagača zakona, kažu da je fond potreban roditeljima u Srpskoj koji se pate da dođu do novca već dobijenog na sudu.

“Sve informacije govore da između 85 i 90 odsto alimentacija nije naplativo, i pored sudskih odluka. Tu se ne radi isključivo o nesavjesnim očevima, tu ima i nesavjesnih majki. Ne postoji drugi mehanizam, osim da zakonski natjerate ljude da plaćaju alimentaciju”, rekla je Sonja Karadžić Jovičević, predsjednik Odbora za jednake mogućnosti NS RS.

Jedan od najvećih problema sa izdržavanjem djece je što zakonski nije postavljeno kao prioritet. U ombudsmanu za djecu Srpske se nadaju da će se novim zakonom stati u kraj praksi da su banke prve u redu za naplatu dugovanja.

“Ako se pribjegne prinudnom izvršavanju već dosuđene visine alimentacije, prosto rečeno takvi predmeti u izvršnom postupku čekaju na red, dok obveznik doprinosa izdržavanja djeteta ne izvrši svoje obaveze po već stečenim obavezama na osnovu raznih kredita kod banaka”, rekla je Dragica Radović, Ombudsman za djecu RS

I prije deset godina se govorilo o uvođenju alimentacionog fonda u Srpskoj, ali sve je ostalo na pričama. U udruženjima samohranih roditelja, koje najviše pogađa neplaćanje alimentacije, kažu da su se nagledali mnogih jalovih inicijativa. Ali se nadaju da bi fond, kako najavljuju iz ministarstva zdravlja, mogao da zaživi sljedeće godine.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here