Lavrov: Beograd i Moskva ne nameću ništa jedno drugom

0
323

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je večeras u Beogradu da su Rusija i Srbija partneri koji jedno drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa Evroazijskim savezom.

Lavrov je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svijetu.

“Uvijek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

On je istakao da se ne plaši ukrajinskog scenarija za Srbiju, jer je na vlasti Vučić za koga je glasao narod.

Lavrov je rekao da Rusija neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi.

“Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani”, dodao je Lavrov.

On je naglasio da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala povjerenje koje je dobila posredujući u dijalogu Beograda i Prištine, posebno povodom formiranja zajednice srpskih opština i funkcionisanja Specijalnog suda za zločine “OVK”.

Lavrov je upozorio na namjeru Prištine da Kosovske snage bezbjednosti transformišu u vojsku, te istakao da se nada da će u Briselu i NATO-u shvatiti opasnosti od popuštanja takvim raspoloženjima Prištine.

Šef ruske diplomatije zauzeo se da se u najskorije vrijeme završi nepristrasna istraga ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, te dodao da Moskva podržava napore Beograda da se uključi u tu istragu.

Lavrov je rekao da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu radi samo u okviru svog humanitarnog mandata, a da nije jasno šta rade američke kolege u bazi “Bondstil”.

“Iza Centra se ne kriju nikakve skrivene namjere. Pozvali smo američke kolege u posjetu. U istom regionu, na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena je američka baza `Bondstil`. Dolaze brojna svjedočanstva da nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege. Kao odgovor na te sumnje, oni nisu pozvali nikog da dođe u posjetu”, rekao je Lavrov.

On je rekao da Rusiju zabrinjava pasivnost EU povodom inicijative iz Tirane, takozvane “tiranske platforme” koja je “otvoreno neskriveni poziv na stvaranje `velike Albanije`”.

“Ako dogovori kaš što su u BiH ili Makedoniji budu rušeni ili bilo gdje na Balkanu, imaćemo osnove da zamolimo EU da podnese izvještaj kako ispunjava sopstvene odluke i o povjerenju koje im je međunarodna zajednica dala”, rekao je Lavrov.

On je naglasio da su se sankcije protiv Rusije pokazale kao kontraproduktivne i da nije evropski da se kažnjava neka država koja želi da živi u miru sa svim komšijama.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbjednosti /ODKB/, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

On je rekao da se osjeća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsjednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata.

Lavrov je dodao da veze dva naroda datiraju daleko prije uspostavljanja diplomatskih odnosa i to su duhovne i vjerske veze.

On je potvrdio da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika Hramu Svetog Save na Vračaru, što je od posebnog značaja po duhovne odnose, te dodao da će oba naroda nastaviti da se bore za pravo hrišćana.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here