Zapalite svijeću za pokoj duše, ali vjeruje se da ovo nikako ne valja raditi na groblju

0
251

Danas su Miholjske zadušnice. One uvijek padaju u subotu uoči praznika Miholjdana, koji se obilježava 12. oktobra po novom kalendaru.

U spomen na subotu poslije Raspeća i Hristov silazak u ad, crkva je četiri subote u godini posebno namijenila molitvama za duše umrlih.

Uoči mesnih poklada, pred Vaskršnji (Časni) post su velike ili zimske Zadušnice. Pred Svetu Trojicu, pedeseti dan po Vaskrsu su ljetnje ili Duhovske, dok su uoči Miholjdana (12. oktobra) Miholjske Zadušnice.

Pred praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju – Mitrovdan (8. novembra) su Mitrovske ili jesenje Zadušnice. Takođe, poseban dan kada treba posjetiti grobove svojih najmilijih Crkva je odredila i Pobusani ponedjeljak, osmi dan od Vaskrsa.

Prema narodnim običajima, tog dana se uređuju grobovi, a na humkama se ostavljaju crvena jaja, kao simbol vaskrsenja i večnog života. Na Zadušnice se odlazi na groblje, pale se svijeće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

Srbi imaju mnoštvo običaja kada je riječ o ovom danu, a jedan od njih je da odmah ujutru izađu na groblje, na grob donesu žito i vino i upale sveće za pokoj duše umrle osobe. Narod vjeruje da sveće koje se pale za sve bližnje koji su preminuli predstavljaju simbol svjetlosti Hristove kojom obasjava dušu svakog od njih.

Neki običaji i nemaju prevelike veze s pravoslavljem poput nošenja tona hrane na groblje.

kurir

PODIJELI