Zašto je gorivo najskuplje na sjeverozapadu Srpske?

0
714

Građani na sjeverozapadu Srpske plaćaju znatno više cijene goriva u odnosu na ostatak Republike. Cijena jednog litra dizela ili benzina u Prijedoru veća je za oko 20 feninga u odnosu na Bijeljinu. U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima kažu da svaki distributer sam određuje cijene svojih proizvoda.

Posljednjih dana u Srpskoj je došlo do smanjenja cijena nafte i naftnih derivata, zbog pada cijena na svjetskom tržištu. I dok je u Bijeljini cijena litra dizela ili benzina niža i za 10 do 15 feninga, vozači u Prijedoru kažu da je i dalje ista.

Cijena litra dizel goriva i benzina na pumpama u Prijedoru kreće se od 2,19 KM do 2,25 KM, dok je u Bijeljini 1,99 KM, nakon što je početkom sedmice bila i 1,92 KM. U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Srpske kažu da su cijene goriva, nakon nedavnog pojeftinjenja, niže za sedam do deset feninga.

– Distributeri u Republici Srpskoj gorivo nabavljaju od rafinerija u okruženju, koje diktiraju cijene svojih proizvoda. U Republici Srpskoj distributeri posluju na principima slobodnog tržišta, što znači da svaki distributer samostalno određuje cijenu svojih proizvoda – navode iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima.

U udruženjima potrošača kažu da u Srpskoj ne postoji regulator formiranja maloprodajnih cijena nafte i naftnih derivata. Ističu, međutim, da viša cijena ne znači i kvalitetniji proizvod.

Snežana Šešlija, iz Udruženja potrošača Doboj, kaže da se na slobodnom tržištu maloprodajne cijene formiraju zavisno od preduzeća do preduzeća, ali da se kvalitet isporučenog proizvoda rijetko kontroliše, te tako građani najčešće ne znaju šta plaćaju.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima navode da je neizvjesno prognozirati koliko će trajati trenutno stanje na svjetskom tržištu nafte.

PODIJELI