Zašto je Jerusalim toliko važan?

0
515

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je da SAD priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela, što je, u većini slučajeva, izazvalo mnogobrojne reakcije širom svijeta

Pitanje statusa Jerusalima, koje je ovih dana u žiži svjetske javnosti, seže do same srži sukoba između Izreala i Palestinaca, a taj sveti grad u kome se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja, navodi BBC.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

BBC podsjeća da izraelski suverenitet nad Jerusalimom nikada nije priznat na međunarodnom planu i da sve zemlje svoje ambasade imaju u Tel Avivu.

Izraelci Jerusalim smatraju svojom najstarijom prijestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948. godine, glavne poluge vlasti upravo su bile smještene u zapadnom dijelu Jerusalima.

Međutim, tek u ratu s arapskim zemljama 1968. godine izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni dio Jerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

Sa druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje – oni žele istočni Jerusalim kao svoju prijestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD, navodi BBC.

Međunarodna pozicija Jerusalima je veoma komplikovana, zbog toga što predstavlja jedno od najsvetijih mjesta i za Jevreje i za hrišćane i za muslimane.

Evropska unija smatra da je Jerusalim korpus separatum, odnosno odvojeno tijelo, u skladu s prijedlogom Rezolucije 181 Ujedinjenih nacija, odnosno Planom za odvajanje Palestine iz 1947. godine.

Plan, međutim, nije sproveden, jer je nakon usvajanja plana na Generalnoj skupštini UN izbio građanski rat na prostoru Palestine. Danas većina zemalja ne priznaje Jerusalim kao prijestonicu Izraela, već se slažu da bi trebalo da se nađe pod međunarodnom kontrolom.

(BBC)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here