Zašto mačke ne vole vodu?

0
407

Većina mačaka izbjegava vodu po svaku cijenu, što zna svaki vlasnik ovih životinja. Veterinari i istraživači nisu potpuno sigurni zašto je to tako, ali im je ovaj fenomen i te kako interesantan za istraživanje.

Jedna od teorija je da kada mačka postane mokra, njena dlaka postaje teža i hladnija, pa je samim tim i sam osjećaj neprijatniji. Osim toga, sušenje dlake može dugo potrajati, što može dodatno iritirati mačke.

Još jedan aspekt nelagodnosti je to što su mačke brza i okretna stvorenja, vješta u skakanju i balansiranju. U vodi mogu da osjete gubitak kontrole jer ih ona usporava.

Strah od nepoznatog takođe može biti jedan od faktora koji utiču na to da ne vole vodu. Mačke veći dio dana potroše na lizanje i sređivanje svoje dlake i osim sa činijom za vodu, nemaju nikakav dodir sa većim vodenim površinama.

Neke vrste ipak vole vodu – rase kao što su Mejn kun, Bengalska mačka, Abisinska mačka ili Turski van nemaju problem sa vodom. One imaju drugačiju teksturu dlake, što ih čini otpornijim na vodu, jer ne doživljavaju nelagodu i zapravo uživaju u kupanju i plivanju.

(Citymagazine)

PODIJELI