Zavidni rezultati privrede u Prnjavoru: Proizvodnja i izvoz u prvom planu

0
363

Preduzeća iz Prnjavora, prošle godine ostvarila su prihod od 662 miliona KM i od izvoza naplatili 200 miliona KM, objavljeno je u opštinskom poslovnom bilansu.

U opštinskoj upravi Prnjavor smatraju da su ovi rezultati impresivni, a pozitivni trendovi, posebno u sferi industrije, nastavljeni su i u ovoj godini. Navedeni parametri svrstali su prnjavorsku opštinu među lidere u regionu.

– Nijedna od susjednih opština, izuzev Laktaša, nije ostvarila veći prihod u navedenom razdoblju. Izuzetak su Laktaši gdje je prihod privrede veći od milijardu marka, ali prevagu čini Mjesna zajednica Trn koja gravitira Banjaluci i nalazi se u odličnom poslovnom okruženju – smatra Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, inače stručnjak za ekonomiju i ekonomske odnose.

On napominje da desetak preduzeća sa sjedištem u Prnjavoru godišnje pojedinačno ostvaruje izvoz vrijedan više od deset miliona KM.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– To je za svaku pohvalu, ali je karakteristično da ni mi, u ovoj sredini, nismo adekvatno upućeni, informisani šta rade naši privrednici,  koliko proizvode, čime se primarno bave. Moj zadatak jeste da, zajedno sa njima u saradnji sa Privrednim savetom opštine i putem Regionalnog sajma privrede koji će se ove godine održati u Prnjavoru, pokušam našim građanima približiti privrednu sliku – naveo je Tomaš.

On kaže da su četiri preduzeća najavila proširenje kapaciteta i to će omogućiti još veći poslovni iskorak, a time i značajnije zapošljavanje. U lokalnoj upravi, novi privredni adut vide u Poslovnoj zoni ali dio privrednika smatra da je neophodno stvoriti još povoljnije uslove za investicije i rad u ovoj sredini.

To se, pored ostalog odnosi i na jačanje „Elektroprenosa” BiH u Prnjavoru, što je za sada ograničavajući faktor intenzivnijeg razvoja proizvodnje u sektoru privrede.

– U Poslovno-turističkoj zoni „Vijaka“ određena je lokacija za trafostanicu. Uvjeren sam da će i to biti riješeno do kraja godine. Inače, snabdjevanje ove poslovne zone ne zavisi samo od planirane izgradnje trafostanice. „ElektroKrajina”, na druge načine intenzivno riješava problem obezbjeđenja električne energije u Poslovnoj zoni – rekao je Tomaš iznoseći podatak da je vrijednost investicije elektrosnabdjevanja 250.000 KM.

Plan kapitalnih ulaganja za 2018. godinu vrijedan 1.800.000 KM čini važan segment dugoročne Strategije razvoja. U ovoj opštini ističu da  su razvojni planovi za prošlu godinu premašeni i da sve ukazuje kako će i tekuća godina biti uspješna. Najveću stavku obezbjedila je, kaže Tomaš, Vlada RS.

– Vlada i predsjednik RS prepoznali su naše namjere da odgovorno gradimo našu lokalnu zajednicu i unapređujemo život građana, da privredni ambijent učinimo privlačnim za domaće i inostarne investitore – istaknuto je na nedavnom zasjedanju Skupštine opštine, prilikom rasprave o dugoročnoj Strategiji privrednog razvoja i projektima za tekuću godinu.

Na osnovu Plana kapitalnih investicija i procedura Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, investicije za 2018. godinu iz opštinske kase premašuju dva miliona KM plus 340.000 KM po osnovu eksploatacije šume i 200.000 KM od naknada za vode.

Jedan od uslova za intenzivniji privredni razvoj je infrastruktura, na čemu posebno insistiraju u Prnjavoru. Saniranje lokalnih i izgradnja pristupnih puteva, priključnih saobraćajnica autoputu, izgradnja kružnog toka, rekonstrukcija korita Lišnje, Vijake i Ukrine, čine samo dio planiranih infrastruktrnih poslova. Time će, pored ostalog, eliminisati ili bitno umanjiti rizik od poplave.

Standardi kvaliteta u Gradiški

Jedan od ključnih uslova privrednog razvoja u Gradiški prepoznali su u novim standardima kvaliteta.

– Izvršeno je organizaciono i kadrovsko osposobljavanje opštine za uspješno i efikasno izvršavanje zadataka i obaveza. Vraćen je standard kvaliteta ISO 9001:2008, oduzet 2014. godine zbog neprovođenja internih i eksternih provera – ističu u Skupštini Gradiška.

Ova lokalna uprava takođe je dobila standard BFC koji se odnosi na povoljno poslovno okruženje. Nabavljena je oprema za uvođenje Geografskog informacionog sistema GIS.

srpskainfo.com

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here