Zavidni rezultati privrede u Prnjavoru: Proizvodnja i izvoz u prvom planu

0
647

Preduzeća iz Prnjavora, prošle godine ostvarila su prihod od 662 miliona KM i od izvoza naplatili 200 miliona KM, objavljeno je u opštinskom poslovnom bilansu.

U opštinskoj upravi Prnjavor smatraju da su ovi rezultati impresivni, a pozitivni trendovi, posebno u sferi industrije, nastavljeni su i u ovoj godini. Navedeni parametri svrstali su prnjavorsku opštinu među lidere u regionu.

– Nijedna od susjednih opština, izuzev Laktaša, nije ostvarila veći prihod u navedenom razdoblju. Izuzetak su Laktaši gdje je prihod privrede veći od milijardu marka, ali prevagu čini Mjesna zajednica Trn koja gravitira Banjaluci i nalazi se u odličnom poslovnom okruženju – smatra Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, inače stručnjak za ekonomiju i ekonomske odnose.

On napominje da desetak preduzeća sa sjedištem u Prnjavoru godišnje pojedinačno ostvaruje izvoz vrijedan više od deset miliona KM.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– To je za svaku pohvalu, ali je karakteristično da ni mi, u ovoj sredini, nismo adekvatno upućeni, informisani šta rade naši privrednici,  koliko proizvode, čime se primarno bave. Moj zadatak jeste da, zajedno sa njima u saradnji sa Privrednim savetom opštine i putem Regionalnog sajma privrede koji će se ove godine održati u Prnjavoru, pokušam našim građanima približiti privrednu sliku – naveo je Tomaš.

On kaže da su četiri preduzeća najavila proširenje kapaciteta i to će omogućiti još veći poslovni iskorak, a time i značajnije zapošljavanje. U lokalnoj upravi, novi privredni adut vide u Poslovnoj zoni ali dio privrednika smatra da je neophodno stvoriti još povoljnije uslove za investicije i rad u ovoj sredini.

To se, pored ostalog odnosi i na jačanje „Elektroprenosa” BiH u Prnjavoru, što je za sada ograničavajući faktor intenzivnijeg razvoja proizvodnje u sektoru privrede.

– U Poslovno-turističkoj zoni „Vijaka“ određena je lokacija za trafostanicu. Uvjeren sam da će i to biti riješeno do kraja godine. Inače, snabdjevanje ove poslovne zone ne zavisi samo od planirane izgradnje trafostanice. „ElektroKrajina”, na druge načine intenzivno riješava problem obezbjeđenja električne energije u Poslovnoj zoni – rekao je Tomaš iznoseći podatak da je vrijednost investicije elektrosnabdjevanja 250.000 KM.

Plan kapitalnih ulaganja za 2018. godinu vrijedan 1.800.000 KM čini važan segment dugoročne Strategije razvoja. U ovoj opštini ističu da  su razvojni planovi za prošlu godinu premašeni i da sve ukazuje kako će i tekuća godina biti uspješna. Najveću stavku obezbjedila je, kaže Tomaš, Vlada RS.

– Vlada i predsjednik RS prepoznali su naše namjere da odgovorno gradimo našu lokalnu zajednicu i unapređujemo život građana, da privredni ambijent učinimo privlačnim za domaće i inostarne investitore – istaknuto je na nedavnom zasjedanju Skupštine opštine, prilikom rasprave o dugoročnoj Strategiji privrednog razvoja i projektima za tekuću godinu.

Na osnovu Plana kapitalnih investicija i procedura Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, investicije za 2018. godinu iz opštinske kase premašuju dva miliona KM plus 340.000 KM po osnovu eksploatacije šume i 200.000 KM od naknada za vode.

Jedan od uslova za intenzivniji privredni razvoj je infrastruktura, na čemu posebno insistiraju u Prnjavoru. Saniranje lokalnih i izgradnja pristupnih puteva, priključnih saobraćajnica autoputu, izgradnja kružnog toka, rekonstrukcija korita Lišnje, Vijake i Ukrine, čine samo dio planiranih infrastruktrnih poslova. Time će, pored ostalog, eliminisati ili bitno umanjiti rizik od poplave.

Standardi kvaliteta u Gradiški

Jedan od ključnih uslova privrednog razvoja u Gradiški prepoznali su u novim standardima kvaliteta.

– Izvršeno je organizaciono i kadrovsko osposobljavanje opštine za uspješno i efikasno izvršavanje zadataka i obaveza. Vraćen je standard kvaliteta ISO 9001:2008, oduzet 2014. godine zbog neprovođenja internih i eksternih provera – ističu u Skupštini Gradiška.

Ova lokalna uprava takođe je dobila standard BFC koji se odnosi na povoljno poslovno okruženje. Nabavljena je oprema za uvođenje Geografskog informacionog sistema GIS.

srpskainfo.com

 

PODIJELI