Završeno uređenje romskog groblja u Dolinama- Foto

0
1261

Članovi Udruženja “Romani ćej“ -Romska djevojka Prnjavor, priveli su kraju akciju uređenja romskog groblja, smještenog u naselju Doline u Prnjavoru.  Uređenje groblja površine tri dunuma trajalo je nepuna četiri mjeseca, a akcija, kojoj se odazvalo petnaestak roma, pokrenuta je u okviru projekta „Očuvanje romske istorije kroz uređenje romskog groblja na području opštine Prnjavor“ .

Projekat „Aktivni mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju“ je projekat koji implementira CARE International u saradnji sa Udruženjem građana „Otaharin“ iz Bijeljine, kao i Udruženjem „Bolja budućnost“ iz Tuzle. Projekat je finansiran od strane Evropske unije. a opština Prnjavor takođe je finansijski podržala akciju uređenja groblja.

Romsko groblje veoma je značajno za očuvanje romske kulture i tradicije, a njegovom uređivanju nije ozbiljnije pristupano proteklih tridesetak godina. Nakon završene akcije čišćenja parcele i grobnih mjesta, spomenici roma i romkinja koji su ovdje sahranjeni sada su dobili novi izgled i uveliko otkrivaju . važne istorijske činjenice vezane za romsku populaciju koja vijekovima živi na području opštine Prnjavor.

Na  području opštine Prnjavor žive 32 romske porodice, nastanjene u naseljima Doline, Vijaka, Babanovci, Karać i centru  grada. Nekada je u ovom gradu bilo oko 400 romskih domaćinstava, tvrde stariji Romi i Romkinje, koje pamte i ta vremena.

Najviše Roma bilo je naseljeno u Dolinama, mjestu gdje je smješteno i romsko groblje,  jedno od rijetkih viševjekovnih u BiH koje dokazuje da su romi starosjedioci na ovom području.

Romi su se odrekli nomadskog načina života i usvojili socijalne norme okruženja u vremenu u kojem su živjeli, a i današnje generacije nastavljaju ovu praksu uz izgradnju dobrih komšijskih odnosa i dobru saradnju sa lokalnom zajednicom.

Za prnjavorske rome se može reći da su jedna od najnaprednijih romskim zajednicama u regionu, ako se uzme u obzir da nema nijednog roma koji se bavi prosjačenjem, te da romski mališani u potpunosti učestvuju u obrazovnom sistemu. Romska djeca se i po svojim dostignućima ne razlikuju od druge djece.

Nekada davno, u Prnjavoru su živjele i romske porodice Beganović, Herić i Mujić, ali njihova prezimena možemo pročitati  samo na spomenicima. Većina natpisa na grobovima romskih predaka ukazuje da se radilo o islamskoj vjerskoj zajednici, ali bilo je i pripadnika drugih vjeroispovijesti, kao i učesnika Drugog Svjetskog rata. /Radio Prnjavor/ prnjavorlive.info

PODIJELI