Protesti u Bihaću zbog migranata

0
466

U Bihaću se danas okupilo stotinjak mještana koji izražavaju nezadovoljstvo zbog migrantske krize, koja se već mjesecima traje u njihovom gradu.

Protesti su u organizaciji Foruma građana “Bihaćka građanska inicijativa”, a okupljeni zahtijevaju promjenu trenutnog stanja, sklanjanje stranih državljanja sa bihaćkih ulica i njihov humani smještaj.

Građani su poručili da nemaju ništa protiv migranata, ali da imaju protiv nadležnih koji, kako su naveli, ne rade ništa konkretno po pitanju pronalaska adekvatnih smještajnih kapaciteta za brojne migrante sa područja Unsko-sanskog kantona.

Organizatori skupa ističu da je situacija u gradu poprimila “alarmantnu formu”.

Predsjednik Foruma Halid Dedić rekao je za portal “Klix” da u Bihaću 10 odsto stanovništva, odnosno oko 5.000 ljudi, čine migranti.

“To nije zanemariv procenat, jer zamislite kada bi u Sarajevu bio taj procenat, tada bi to bilo 50.000 ljudi”, dodao je Dedić.

Podršku protestima dao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji tvrdi da Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti BiH nemaju nikakvu strategiju i plan kada je riječ o rješavanju migrantske krize u BiH.

(Srna)

PODIJELI