Zbog straha od virusa građani masovno kupuju maske

0
433
Koronavirus je stvorio paniku i u Republici Srpskoj. Zbog straha od nove zaraze koja se širi svijetom, u apotekama se masovno kupuju hirurške maske. Zbog povećane potražnje apotekari su prinuđeni da povećaju zalihe. Sve se razgrabi čim se pakovanje otvori, kažu u apotekama.

“Ovih dana su povećani upiti za hirurškim jednokratnim maskama. Vjerovatno i zbog sezone, gripa, prehlada, stomačnih virusa, ali i zbog globalne situacije, zbog koronavirusa”, kaže apotekarka.

Stručnjaci svakako preporučuju korištenje maski ukoliko smo zaraženi gripom ili idemo u bolnicu, kako bismo zaštitili i sebe i druge. Međutim, obične hirurške maske, koje su jedino dostupne na našem tržištu, nisu adekvatna zaštita od koronavirusa: one nisu dovoljno čvrste, nemaju filtere za vazduh i oči ostaju izložene, kažu stručnjaci.

“Maske se preporučuju osobama koje su imunokompromitovane, da zaštite svoj imunitet, odnosno da ne bi došli u situaciju da obole od nekih banalnih infekcija. S druge strane, preporučuje se osobama koje su zarazne. U ovom slučaju mi nemamo takvih osoba, nema potrebe za tim. Dolazimo u situaciju da građani masovno kupuju maske, odnosno hirurške maske, pa dolazimo do deficita na tržištu za kojeg stvarno nema potrebe u ovom trenutku”, kaže Branislav Zeljković, v.d. direktora Instuta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Za „ne daj bože situaciju“ i dolazak koronavirusa u Republiku Srpsku su spremni na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, kažu iz ove institucije. Na odjeljenju za epidemiologiju spremna je izolovana soba, a kroz nekoliko dana stižu i testovi na koronavirus.

“Već juče smo objavili tender, odnosno  zahtjev za nabavku testova za utvrđivanje koronavirusa koji trebaju stići za par dana. Već smo podigli, da tako kažem, sve na noge, spremni smo, mada očekujemo da neće biti oboljelih kod nas. Čak smo i prostorije posebne na infektivnoj klinici obezbijdili za moguće pacijente”, kaže Vlado Đajić, direktor UKC-a Republike Srpske.

Građani su dodatno zabrinuti jer trenutno vlada sezona gripe. Kako bi se izbjegle veće zaraze, ljekari preporučuju redovnu higijenu ruku, a ukoliko se odlučimo za nošenje hirurških maski – vrlo je važno da ih mijenjamo svaka četiri sata.

atv

PODIJELI