Zbog vodenog talasa ugrožena i “Topola užasa”

0
1216

Nema stajanja dok Sava ne počne da opada – tako pričaju u selu Uštica nadomak Jasenovca. Mještani su se okupili kod nasipa u blizini stadiona, na zborno mjesto gdje pune vreće pijeskom, koje vojska dalje raznosi i postavlja na ugrožena mjesta.

“Stanje je kritično, Sve što se može iznosimo. Dizali smo zamrzivač na cigle velike, pa i frižider ali se vidi da dolazi voda pa smo još dizali. Nikad nije bilo ovako, ja sam ovdje starosjedilac, nikad ovakva poplava nije bila”, rekla je Milena Vukašinović iz sela Uštica kod Jasenovca.

Oni koji su imali sreće da im voda ne uđe u kuće hodaju od nasipa do nasipa i gledaju u nabujalu rijeku koja zapljuskuje postavljene vreće.

– Sedamdesete godine bilo je 907, a ovo je kritično, ovo je stvarno, 928.. Nasip je malo omekanio, propušta vodu.

– Kritično je i prema selu Mlaka koje je danima odsječeno. Sava je, na nekoliko mjesta, počela da se prelijeva preko nasipa. I tamo, nijemo, gledaju u rijeku.

– Ali možda je i greška što nije prokopavana Sava, sad bi možda bilo jedno 800. Može ona još da raste, još 30-40 centimetara, ističu mještani Jasenovca.

Hrvatski hidrolozi saopštavaju da će na području Jasenovca biti kritično i sutra, od kada bi nivo Save trebalo da stagnira. Danas je povoljnija situacija s druge strane granice. Una stagnira u Dubici, a saniran je dio nasipa koji je od juče počeo da se odronjava. Problema bi moglo da bude u nenaseljenom području te opštine uz Savu. Nabujala rijeka već je donijela probleme u Spomen područje Donja Gradina. Topola užasa hitno je učvršćena.

“Nadamo se da će ona izdržati jer ukoliko bi se podigao nivo Save postoji mogućnost da Sava odnese topolu. Takođe, krov konstrukcije je popustio”, istakao je predsjednik Odbora za Donju Gradinu u NSRS Darko Banjac.

Meteorolozi, za to područje, predviđaju snijeg sutra ujutro i razvedravanje popodne. Do nedjelje ne bi trebalo da bude padavina.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here