Zdravstvo konačno lakše diše

0
205

U bolnicama širom Republike Srpske za dva mjeseca prepolovljen je broj hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom korona, iako i dalje ima onih kojima je u borbi za svaki dah neophodna terapija kiseonikom.

Sredinom novembra prošle godine borbu za svaki dah u bolnicama je vodilo više od 1.200 pacijenata oboljelih od “kovida 19”, dok je prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS u zdravstvenim ustanovama bilo hospitalizovano 627 pacijenata.

Najviše oboljelih, 230 liječi se u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS. Od ukupnog broja hospitalizovanih u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, 21 pacijent diše uz pomoć respiratora, dok ih 77 koristi kiseoničku masku. Od 397 pacijenata inficiranih koronom koji se liječe u ostalim bolnicama, 16 je priključeno na respirator.

U bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” hospitalizovano je 65 pacijenata, od kojih je 17 životno ugroženo. Direktor te bolnice Zlatko Maksimović rekao je da ova zdravstvena ustanova ulazi u 11. mjesec borbe protiv epidemije virusa korona.

– Uprkos tome, moral zaposlenih je i dalje na visokom nivou. Veliki broj zaposlenih dobrovoljno se javlja za rad u “kovid” bolnicama, a menadžment bolnice će se potruditi da ih zbog toga nagradi – rekao je Maksimović, dodavši da PCR laboratorija u Bijeljini pokriva 12 opština i dnevno obavlja oko 200 testiranja.

Direktor zvorničke bolnice Ivan Popović ističe za “Glas Srpske” da se pritisak na zdravstvene ustanove mnogo smanjio i da i zdravstveni radnici konačno “lakše dišu”.

– Osjetno je smanjen broj hospitalizovanih pacijenata čime je i pritisak na zdravstvene radnike mnogo manji. Zbog toga smo počeli da dozvoljavamo zaposlenima da koriste godišnje odmore i da predahnu od svega, jer su u novembru i decembru smjene ljekara trajale i po 36 časova – rekao je Popović i izrazio nadu da će epidemiološka situacija iz dana u dan biti sve bolja. On je dodao da je najveći teret u ovoj borbi podnio UKC gdje su iz drugih bolnica na liječenje slali mlađe pacijente u teškom stanju.

Stabilizacija je primjetna i u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija kaže da je za razliku od novembra kada se u toj bolnici liječilo oko 100 zaraženih pacijenata, trenutno hospitalizovano njih tridesetak.

– Idući dani pokazaće koliko smo bili odgovorni u vrijeme praznika i da li je ovo zaista najava povoljnije epidemiološke situacije, ili samo trenutno poboljšanje – poručio je Šešlija.

Da epidemija jenjava, ali da je potrebno zadržati visok nivo ozbiljnosti i poštovanja propisanih mjera poručuju i iz lokalnih štabova za vanredne situacije.

– U fočanskom Domu zdravlja nastavljen je trend smanjivanja broja pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantu. U Univerzitetskoj bolnici na liječenju je 35 pacijenata sa šire regije oboljelih od kovida, od kojih je troje na respiratoru – istaknuto je na sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Opštine

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, za deset mjeseci, koliko traje pandemija, potvrđeni slučajevi infekcije koronom registrovani su u 63 lokalne zajednice. Na listi opština i gradova koji se bore sa “kovidom 19” i dalje nema opštine Istočni Mostar.

/Glas Srpske/

PODIJELI