Zeljković: Zahvalnost Srpskoj i Srbiji za ogromnu pomoć

0
336

Opština Čelinac realizovala je značajne projekte u oblasti infrastrukture zahvaljujući ulaganjima Srbije i Vlade Republike Srpske, a najznačajniji je izgradnja novog gradskog mosta “Srbija”, čija je vrijednost 1,75 miliona KM.

Načelnik Čelinca Momčilo Zeljković rekao je Srni da su na ovaj način stavljene u istoriju poplave koje su pratile ovu opštinu.

Vlada Srbije obezbijedila je 250.000 evra, a ostatak sredstava Vlada Republike Srpske i opština Čelinac.

– Most je dug 48 metara, širok 16 metara, visok devet metara, ima tri kolovozne trake i dvije trake za pješake. Propusna moć je 850 metara kubnih u sekundi, što je dva i po puta više u odnosu na stari most koji je oštećen u prethodnim poplavama – precizirao je Zeljković.

Zeljković je naglasio da je od posebnog značaja to što je Vlada Srpske uložila četiri miliona KM u izgradnju nove zgrade Osnove škole “Miloš Dujić”, čime je Čelinac dobio moderan objekat površine pet hiljada metara kvadratnih, sa opremljenim učionicama, prostorijama za djecu sa posebnim potrebama i stomatološkom ambulantom.

– Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, Vlada je obezbijedila 2,5 miliona KM koji su građanima podijeljeni putem vaučera, dok smo za uređenje korita rijeke Vrbanje u centru grada dobili 2,3 miliona KM – naglasio je Zeljković.

Govoreći o realizaciji predizbornih obećanja od prije tri godine, on je naveo da su ovo bila ogromna ulaganja, te da je Čelinac opština sa dosta skromnim budžetom i da bez podrške Vlade dinamika razvoja ne bi bila na današnjem solidnom nivou.

– Sa ponosom možemo reći da smo danas sa 4.300 zaposlenih radnika dostigli predratni nivo zaposlenosti, privreda je na visokom stepenu razvijenosti, ulaganja stranih investitora su značajna i Čelinac je mjesto u koje svi rado dolaze – rekao je Zeljković i dodao da se broj zaposlenih iz godine u godinu povećava za 150 radnika.

Prema njegovim riječima, jedan od značajnijih objekata koji je saniran jeste Centar za kulturu, fizičku kulturu, obrazovanje i informisanje, odnosno uređenje bioskopske sale, za čiju namjenu je izdvojeno 100.000 KM.

– Riješili smo i problem gradske toplane, za čiju sanaciju je Vlada Srpske obezbijedila 216.000 KM – naveo je Zeljković.

On je dodao da je ovogodišnji budžet opštine znatno veći u odnosu na prethodne godine, ali prije svega zahvaljujući pomenutim donacijama Vlade Srpske i Srbije.

Kreditno opterećenje na godišnjem nivou iznosi pola miliona KM, a znatna su izdvajanja prema Centru za socijalni rad.

– Za Centar za socijalni rad izdvaja se 1,4 miliona KM za socijalna davanja, tako da malo šta u našem budžetu ostane za nadgradnju. Međutim, uz podršku Vlade Srpske i Srbije i drugih institucija, kao i uz naš angažman prema međunarodnim organizacijama, svake godine saberemo solidnu sumu koju ulažemo u razvoj naše opštine – naveo je Zeljković.

Zeljković je naglasio da je riješeno pitanje vodosnabdijevanja nekoliko mjesnih zajednica.

– Samo prošle godine za problem rješavanja vodosnabdijevanja u mjesnim zajednicama Šnjegotina Velika, Šnjegotina Srednja, Opsječko, Markovac i Šahinovci uloženo je oko 750.000 KM, a to i dalje ostaje prioritet rada izvršne vlasti – poručio je Zeljković.

Partnerskim projektom opštine Čelinac i UNDP-a BiH prošireni su kapaciteti dječijeg vrtića “Neven”, čime su stvoreni uslovi za formiranje nove grupe od 30 mališana.

– Lokalna zajednica opredijelila se na ovaj korak zato što postojeći kapaciteti vrtića nisu zadovoljavali potrebe mališana jer je mnogo djece bilo na listi čekanja. Mi smo prepoznali taj problem i realizovali projekat u vrijednosti od 150.000 KM – rekao je Zeljković.

U okviru projekta izgrađena je i opremljena radna soba za boravak, hodnik, sanitarni čvor, prostorija za vaspitače i vešeraj, što je omogućilo formiranje jedne mješovite grupe od 30 djece.

Dom zdravlja Čelinac opravdao je ulogu kada je riječ o trezorskom poslovanju, što je model za rad ostalih domova zdravlja u Srpskoj.

Prema riječima Zeljkovića, ova zdravstvena ustanova je primjer kvalitetne sinergije sa opštinskom administracijom.

– Porodična medicina u Domu zdravlja Čelinac radi u okviru osam timova, gdje pet radi u ustanovi, dok su tri područna. Zdravstvena zaštita je na vrlo visokom nivou, pa i u ruralnom dijelu opštine, a kvalitet dodatno poboljšava gostovanje 12 eksternih specijalističkih ljekara – rekao je Zeljković i dodao da su u protekle tri godine nabavljena dva moderna sanitetska vozila, zahvaljujući angažmanu Vlade Srpske i pomoći Srbije.

Za stipendiranje studenata opština izdvaja godišnje 100.000 KM.

– Osim sredstava za stipendiranje učenika i studenata opština vodi brigu o svojim mladim sugrađanima, te izdvaja značajna sredstva i za podsticaje za zapošljavanje pripravnika, projekte omladinskih organizacija i sredstva za mlade, koja se plasiraju kroz Centar za kulturu, fizičku kulturu, obrazovanje i informisanje – pojasnio je Zeljković.

On naglašava da je vrlo važno da se u narednom periodu riješi problem putne infrastrukture.

– Naši kapitalni projekti su izgradnja obilaznice oko Čelinca i brzog puta prema Banjaluci. Saobraćajna komunikacija Čelinac-Banjaluka je dosta zagušena zbog velike frekvencije vozila i ovo su projekti koje mislimo nominovati u nekom narednom peridu prema Vladi Republike Srpske – kaže Zeljković.

Zeljković ističe i projekte u pripremi.

– Kružni tok na ulazu u grad, centralno spomen-obilježje i gradski trg su projekti koji su predviđeni planom kapitalnih investicija i vjerujem da će biti uspješno realizovani – zaključio je Zeljković.

Izgradnja novog šetališta na lijevoj obali rijeke Vrbanje, novog trotoara na glavnoj ulici, uređena parking mjesta, neprestana briga o čistoći grada i kvalitetne komunalne usluge su uspjesi kojim se može pohvaliti aktuelno rukovodstvo opštine Čelinac, ali ostaje problem saobraćajne infrastrukture koji je neophodno riješiti u narednom periodu.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here