Zvaničnici Srpske čestitali 1. maj

0
381

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je građanima, radnicima i sindikalnim organizacijama u Republici Srpskoj Međunarodni praznik rada, ističući da Srpska i njene institucije u drugoj godini pandemije, uporedo sa mjerama za odbranu javnog zdravlja, vode jednako izazovnu borbu za očuvanje ekonomske stabilnosti i radnih mjesta.

– Za ostvarivanje važnog cilja, kao što je unapređenje materijalnog položaja radnika, neophodna je funkcionalna i stabilna Republika koja ima kapacitet da odgovori na izazove koje nameće pandemija korona virusa, kao i partnerski odnos sa socijalnim partnerima i privrednom zajednicom – istakla je Cvijanovićeva u čestitki.

Ona je izrazila uvjerenje da će se poslije prevazilaženja ovog teškog perioda svjedočiti daljem poboljšanju životnog standarda svih građana Republike Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula da 1. maj – praznik rada, predstavlja simbol borbe za radnička prava i radničku solidarnost i podsjeća na istorijsku borbu za radnička prava i dostojanstvo čovjeka koji svojim časnim i poštenim radom obezbjeđuje egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim građanima, radnicima i sindikatima 1. maj – Međunarodni praznik rada, istakavši da sve institucije treba da budu maksimalno posvećen zaštiti radničkih prava i unapređenju položaja svih radnika.

– Svi zajedno moramo da radimo u interesu radnika i njihovih prava. Smanjenje nezaposlenosti, otvaranje preduzeća i novih radnih mjesta, sprečavanje odlaska mladih moraju da budu osnovni zadaci svih institucija – istakao je Dodik u čestitki.

On je istakao da je ponosan zbog činjenice da je Republika Srpska uspjela da zaštiti radnike i njihova prava, te obezbijedi skoro povećanje plata i u ovim teškim i izazovnim vremenima kada se cijeli svijet suočava sa pandemijom i njenim posljedica po ekonomiju, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Naš zadatak i u predstojećem periodu biće da sačuvamo postojeća radna mjesta i otvaramo nova, da zapošljavamo mlade ljude, stručnjake. Ne smijemo stati u borbi protiv pandemije i posljedica koje ona nosi, već moramo nastaviti dalje jedinstveni i jaki – naglasio je Dodik.

On je naveo da je vlast u Republici Srpskoj pokazala da je sposobna da pomogne i u ovim teškim vremenima, a tako će biti i dalje.

– Želim svima srećan Prvi maj, profesionalni uspjeh i ličnu sreću, i da predstojeće praznike proslavite u krugu najbližih da bi sačuvali svoje i zdravlje svojih najbližih – naglasio je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je u prvomajskoj čestitki građanima, radnicima i sindikatima da će Vlada u narednom periodu, osim urgentnih mjera za očuvanje ekonomije usljed posljedica pandemije virusa korona, aktivno raditi i na zaštiti prava radnika tamo gdje su ugrožena.

-Vlada će dati zamajac privlačenju novih investicija i unapređenju poslovnog ambijenta kako bi se dao dodatni stimulans unapređenju domaće ekonomije i podizanju životnog standarda – istakao je Višković.

On je napomenuo da u vrijeme pandemije virusa korona, koja nameće velika ekonomska iskušenja za cjelokupnu svjetsku ekonomiju, pa tako i domaću, prava radnika dobijaju potpuno novu dimenziju.

Premijer Srpske je naglasio da je Vlada s tim ciljem u proteklih godinu dana, odnosno od izbijanja pandemije do danas, preduzela i, i dalje preduzima, niz koraka kako bi pomogla da se domaća ekonomija odupre ovom izazovu i tako sačuva radna mjesta.

– Bez obzira na to što se suočavamo sa ovim, globalnim izazovom, možemo biti zadovoljni s tim što, uprkos smanjenju potrebe za robom i uslugama na globalnom nivou, u proteklih godinu dana nije došlo do smanjenja broja zaposlenih, nego, naprotiv, do blagog povećanja – naveo je Višković.

On je podsjetio da je Vlada u proteklih godinu razne sektore pomogla sa 218 miliona KM da bi se lakše izborili sa posljedicama pandemije, uključujući i podršku od 74,15 miliona KM za sektor privrede, čime je direktno doprinijela očuvanju radnih mjesta.

– Istovremeno, isplaćene su minimalne plate, odnosno porezi i doprinosi, za radnike u sektorima čiji je rad bio onemogućen zbog sprovođenja epidemioloških mjera, te omogućena besplatna zdravstvena zaštita za sve naše građane, bez obzira na to da li im se uplaćuje osiguranje ili ne – precizirao je Višković.

Višković je istakao da ovo nije kraj nastojanjima da budu obezbijeđeni uslovi, ne samo za očuvanje radnih mjesta, već i za povećanje plata i poboljšanje životnog standarda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima, radnicima i sindikatima u Republici Srpskoj 1. maj, Međunarodni praznik rada, uz želju da u Srpskoj budu dodatno unapređeni i poboljšani uslovi rada, povećana zaposlenost i podignut standard svih građana, zaposlenih i penzionera.

Čubrilović je naglasio da je pandemija virusa korona ugrozila privredu i sve privredne i vanprivredne djelatnosti, kako u cijelom svijetu, tako i u Republici Srpskoj, te podsjetio da je Vlada, kroz širok program pomoći, učinila sve da ublaži efekte pandemije i sačuva radna mjesta.

On je istakao da će prioritet svih i u budućnosti biti pokretanje proizvodnih kapaciteta i poboljšanje ukupnog privrednog ambijenta u Republici Srpskoj.

– Jačanje privrede, očuvanje radnih mjesta, povećanje zaposlenosti, sistematičnije inspekcijske kontrole u oblasti zaštite prava radnika i preduzetnika, povećanje plata i penzija biće naši prioriteti. Narodna skupština Republike Srpske, kao i do sada, stvaraće potreban zakonodavni okvir bude temelj za razvoj društva u tom smjeru – poručio je Čubrilović u čestitki.

Tegeltija: Povod za ponovnu afirmaciju rada

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je radnicima, sindikatima i građanima u BiH Međunarodni praznik rada, koji podsjeća na istorijsku borbu za radnička prava, te ukazao da ovaj praznik treba da bude povod za ponovnu afirmaciju rada, pravde i solidarnosti kao civilizacijskih vrijednosti koje vode napretku društva.

– Više nego ikada danas je potrebno pokazati i pružati solidarnost, humanost i kolegijalnost, ali i ne zaboraviti simboliku praznika 1. maja – istakao je Tegeltija.

On je naglasio da je prioritet Savjeta ministara provođenje reformi, u skladu sa ustavnim nadležnostima, s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta kako bi sačuvali postojeća i omogućili otvaranje novih radnih mjesta.

– Nadam se da ćemo svi, u ovom teškom periodu pandemije, ostati privrženi razvoju socijalnog dijaloga kako bi što prije došlo do ekonomskog oporavka zemlje – navodi se u čestitki.

Tegeltija je pozvao sve građane da se i u vrijeme praznika pridržavaju mjera nadležnih organa o zaštiti kako bi se što prije vratili ekonomskim temama i stvorili uslove da svaki radnik može dostojanstveno živjeti od svog rada.

Đokić: Svi zajedno da se izborimo za bolje uslove rada

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić čestitao je 1. maj, Međunarodni praznik rada, svim građanima i poželio da se u godinama koje dolaze svi zajedno izbore za bolje uslove rada i veće plate, zapažajući da predstoji svjetlija budućnost.

Đokić je podsjetio na važnost obilježavanja 1. maja čije su tekovine uklesane u suštinu postojanja partije koju vodi, te je istakao radost jer se ove godine praznik slavi u svjetlu popuštanja pandemijskih mjera i najave o povećanju plata radnicima.

On je naveo da je SP od osnivanja okrenuta ka unapređivanju privrede, da se snažno zalaže za otvaranje novih radnih mjesta i popravljanje položaja radnika.

– Zato moramo svim silama da radimo na popravljanju položaja radnika u svim sektorima društva, kao i na unapređenju poslovnog i privrednog ambijenta u Republici Srpskoj. Siguran sam da je uz napore koje ulažemo, pred nama svjetlija budućnost i da ćemo se uskoro vratiti normalnom načinu života i rada – istakao je Đokić.

On je ukazao da su se preživjele i mnogo gore situacije, te da je siguran da će ljudi i iz ove pandemije izaći kao pobjednici.

Đokić je napomenuo da je 1. maj borbeni dan za prava svih radnika, simbol svih zaposlenih i onih koji posao traže, dan za sve koji krče svoj put, za roditelje koji zbog posla ne provode dovoljno vremena sa djecom, za ljekare koji su godinu i više danima i noćima uz svoje pacijente.

/SRNA/

PODIJELI