“ZVJEZDICE ĆE UVIJEK SIJATI” Obilježeno 27 godina od stradanja 12 banjalučkih beba

0
259

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić poručila je danas da se nikada nikome u svijetu ne smije ponoviti zločin koji se desio prilikom tragične smrti 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka 1992. godine zbog nedostatka kiseonika.
Tubićeva je istakla da će zvjezdice uvijek sijati i da će živjeti sjećanje na njih.

– Stradanje naših 12 zvjezdica treba da im bude opomena za sve buduće postupke”, istakla je Tubićeva, obraćajući se kod spomen-obilježja “Život” u centru Banjaluke povodom obilježavanja 27 godina od tragične smrti 12 banjalučkih beba.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je zbog kompleksnog uređenja u BiH trenutno nemoguće da Republika Srpska tuži UN zbog ratnog zločina počinjenog nad 12 banjalučkih beba 1992. godine.

– U ovim kompleksnim odnosima Bošnjaci sigurno ne bi dozvolili da se tuži Savjet bezbjednosti UN, tako da je to u ovom momentu nemoguće, ali bi trebalo da se odredi sud koji bi bio nadležan da procesuira odgovorne – rekao je Kojić novinarima.

On je podsjetio da nije tužena ni Hrvatska za agresiju koju je uradila tada prema BiH i Republici Srpskoj.

Kojić je podsjetio da je Republički centar radio istraživanje u vezi sa stradanjem 12 beba i da su došli do zaključaka da u ovom slučaju nije jedina odgovornost Savjeta bezbjednosti UN.

– Savjet bezbjednosti je uveo zabranu leta i to nije sporno, ali zabrana leta nije bila iz Sarajeva, Zagreba ili iz bilo koje druge zemlje svijeta. Da je tada postojala volja, mogao se dopremiti kiseonik u Klinički centar Banjaluka – istakao je Kojić.

Vijence kod spomen-obilježja “Život” u centru Banjaluke položile su majke 12 umrlih beba, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Vijence su položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, delegacije Republičke i Gradske organizacije porodica poginulih, Saveza logoraša i Saveza udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, predstavnici terenske kancelarije OEBS-a u Banjaluci, te delegacija Crvenog krsta Republike Srpske.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je, nakon ovog tragičnog događaja, probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here