10 nezaboravnih klasika koji će vam obogatiti zimske večeri

10 nezaboravnih klasika koji će vam obogatiti zimske večeri

SHARE
Iako ponekad djeluje sumorno, jesen je sjajno doba godine da ušuškane pored kamina, uz šolju tople kafe ili čaja uživamo u omiljenoj knjizi.Književni kritičari preporučuju da ovih deset knjiga treba da pročita svaka mlada devojka.

Izbor je sjajan, zato izaberite omiljeno štivo, skuvajte čaj i prepustite se čitanju.

1. “Three sisters” – ( Tri sestre) – Anton Chekhov

Sestre Irina, Maša i Olga žive u provinciji i sanjaju da odu u Moskvu. Ovdje se ne radi o posjeti gradu, već o njihovoj želji za slobodom, željama i boljoj budućnosti. Radnja se odvija u 19. veku.

2. “A dolls house” – ( Nora) – Henrik Ibsen

Nora je oborila stereotipe građanskog braka. Ona je obožavana i tretirana kao lutka od strane oca, a kasnije supruga. Trenutak izliva misli i namjera dovoljni su da se otvori nešto što je dugo bilo zatrpano, prikriveno i da se odluči na nešto što će zauvijek ostati duboka rana, ali i odluka koja će je uputiti na ono što je ustvari nedostajalo u životu, samostalnost i stvaranje vlastite osobe, koja ima svoje ciljeve i svoje poglede na svijet – osobe koja je svakome potrebna.

3. “Madame Bovary” (Madam Bovari) – Gustave Flaubert

Gospođa Bovari pravo je remek-djelo realizma, koje je sablaznulo čitaoce kada je prvi put objavljeno, a do današnjeg dana ostaje neprevaziđena kritika kako pojedinaca tako i društva. Ema Bovari zarobljena je u braku sa seoskim ljekarom dok potajno sanja o životu ispunjenom luksuzom i strastima. Ugušena dosadom provincijskog okruženja, mlada ljepotica jedini beg pronalazi u sentimentalnim romanima gdje junaci žive isključivo zarad romanse i uzvišenih osjećanja. Kada život ne ispuni očekivanja djevojke odrasle u samostanu, čija se žudnja napajala trivijalnim ljubavnim pričama, a čežnja za uzbuđenjima utopila u svakodnevici bračnog života sa čovjekom skromnih dometa – ona ga više ni ne smatra vrednim življenja. Riješena da nešto promijeni, Ema svoju duševnu glad pokušava da utoli preljubom i nepromišljenim troškarenjem. Međutim, u licemjernom i ograničenom društvu uvijek najpreij stradaju neprilagođeni pojedinci i njen san pokazaće se ne samo kao nedostižan već i opasan.

4. “Ana Karenina” – (Ana Karenjina) – Lev Tolstoy

Ana se baca pod voz, ali prije toga mudri Tolstoj rekao nam je jednu od glavnih priča u istoriji modernog romana, priču o pojmu ljudske slobode i nezavisnosti žena. Tematsko bogatstvo i složena struktura učinili su da roman bude ocijenjen kao “najveći društveni roman u svjetskoj književnosti”. Roman o ljubavi, nesporazumima, sukobu, grijehu, ispaštanju, sreći i tragediji…

5. “The unbearable lightness of being” – (Nepodnošljiva lakoća postojanja) – Milan Kundera

Sjajnog Milana Kunderu ne smijete da propustite. Roman, “Nepodnošljiva lakoća postojanja” je roman o ljubavi, ali ne i ljubavni roman.

“Najteži teret nas lomi, posrćemo pod njim, potiskuje nas prema zemlji, ali u ljubavnoj poeziji svih vremena žena čezne za tim da bude pritisnuta težinom muškog tijela. Najteži teret je, prema tome, ujedno i slika najintenzivnijeg ispunjenog života. I što je teret teži, što je naš život bliži zemlji, to je stvarniji i istinitiji.”

6. “The glass bead game” – (Igra staklenih perli) – Herman Hese

Priča o smislu života (ili traženju smisla) smejštena je u 22. vijeku u nepostojećoj zemlji. Kritikuje savremeni svijet, „feljtonističku civilizaciju“ kojoj se suprotstavlja svijet duha i kulture. Knjiga je bila veoma omiljena u razorenoj Njemačkoj poslije Drugog svjetskog rata, a 1946. dobio je za nju Nobelovu nagradu.

7. “Pješčanik” – Danilo Kiš

“Peščanik” je jedna od ključnih knjiga Danila Kiša. Velika saga moderne književnosti o potrazi za ocem, vlastitim identitetom i mogućnosti saznanja o svom svijetu i njegovoj istoriji. Prema njegovom radu “Pješčanik” ćete shvatiti da je jugoslovenska književnost nešto što zaista zaslužuje da bude rame uz rame sa svjetskim klasicima.

8. “Pride and predjudice” ( Gordost i predrasuda) – Jane Austen

Svaki uobraženi i bogat momak zaslužuje djevojku sa predrasudama. Ali, ponos je tu da bi se povremeno gazio, a predrasude da bi se napustile.

9. “Proces” – Franc Kafka

Kafka je svog glavnog junaka zamislio kao bankarskog činovnika, skromnog i povučenog čovjeka bez ambicija. Mali, bezbojan čovjek utopljen u sitne navike, bez snage da utvrđeni red svog života bilo u čemu izmijeni. Iako ne izgleda tako, mnogi bi se danas u 21. vijeku pronašli u ovom liku.

10. “Sense and sensebility” (Razum i osećajnost) – Jane Austen

Prvi objavljeni roman Džejn Ostin, predstavlja savršeno zabavnu priču o snazi duha i ljubavi u čijem se centru nalaze dvije sestre sasvim različitih naravi – Elinora i Marijana Dešvud… Marijana Dešvud se ponosi bogatstvom emotivnog svijeta i snagom svojih osjećanja, duboko prezirući materijalne interese i logiku praktičnog života. Ona zamjera svojoj sestri Elinori što je suviše uzdržana, praktična i razumna. Ali već prva lična drama, obrt životne igre u kojoj se svako kali i stiče svoje pravo lice, prenijeće Marijanu iz njene zablude i njenu složenu ličnost upotpuniti hrabrošću, iskustvom i razboritošću.(NN/lepotaizdravlje.rs)

Nema komentara

KOMENTARIŠI