Зашто је парадајз изгубио укус?

0
1020

Узгајање парадајза у комерцијалне сврхе у посљедњих неколико деценија довело је до постепеног губитка његовог препознатљивог укуса, а научници су сада потврдили да се то није десило случајно.

Међународни тим стручњака проучио је скоро 400 варијетета парадајза, од савремених до најстаријих сорти, како би утврдили шта се дешава са популарним поврћем.

Они су утврдили да је вишедеценијско узгајање што већег и што отпорнијег парадајза довело до губитка 13 хемикалија које утичу на његов препознатљив укус. Откривено је да су до тога довеле специфичне генетске промјене.

Стручњаци наводе да би произвођачи сјемена могли лако да постигну да парадајз из супермаркета поново буде укусан примјеном технике укрштања сорти. Процес би био сличан природној полинацији међу биљним врстама, само би се одвијао у лабораторијама.

Научници би мијешали савремене сорте парадајза са старим соратама и издвајали биљке које су најближе ономе што желе да постигну. Послије неколико генерација, резултат би био укуснији парадајз, направљен без оспораваног генетичког инжињеринга.

Извор: СРНА

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here